IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордни нива при строителството на молове в глобален мащаб

Бързо увеличаващата се средна класа, особено в развиващите се страни, е в основата на тази тенденция, посочват от CBRE

13:44 | 21.06.12 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Строителството на търговски центрове в глобален мащаб продължава да нараства с разширяването на средната класа и дейностите на търговците на дребно, което води до безпрецедентни нива на изграждане и откриване на нови сгради, най-вече на нововъзникващите пазари, сочат данни на консултантската компания CBRE, цитирани от онлайн изданието Property EU.

Изследване, проведено от фирмата в 180 от най-големите градове в света, показва, че в момента в строеж са молове с площ 29,6 млн. кв. м, което се равнява на съществуващите площи във Франция, Великобритания и Германия, взети заедно.

В същото време през миналата година са открити нови площи с размер от 7,8 млн. кв. м.

"Смятаме, че активността при строителството на търговски центрове в момента е рекодно висока поради разрастващата се средна класа, особено в Бразилия, Индия и Китай, което стимулира търсенето на подобни проекти. Концепцията за търговския център, която в миналото се ограничаваше до западния свят, вече става общовалидна“, посочва Невил Мос, ръководител на отдела за изследвания в сектора на търговските имоти в CBRE за района на Европа, Близкия изток и Африка.

„Китай продължава да води през последните години, а с големите възможности, които все още съществуват във второстепенните градове там, страната вероятно ще продължи да е най-активният строителен пазар през идните години. Засилване на строителството обаче се наблюдава и в Турция, Мексико, Малайзия и Виетнам", допълва Мос

"Зрялостта на сектора на търговските имоти в Западна Европа и Северна Америка доведе до много по-ниски нива на строителството там, но и принуди търговците на тези места да търсят нови възможности за разширяване на бизнеса си на свежи пазари. Тази тенденция ще продължи и ще е в основата на изграждането на висококачествени нови търговски площи на нововъзникващите пазари", допълва той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още