IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението на водещите жилищни пазари продължава да расте

Дори и цените да паднат под справедливите им стойности, пониженията не е задължително да спрат, предупреждава The Economist

12:30 | 17.08.12 г.
Напрежението на водещите жилищни пазари продължава да расте

Кризата продължава да оказва натиск върху водещите жилищни пазари по света, показват резултатите от изследване на The Economist, проведено в 21 държави.

Статистиката на авторитетното издание сочи, че цените на жилищата продължават да падат на 12 от разгледаните пазари, а на 5 е отчетено забавяне на ръста спрямо предходната година.

Изданието отбелязва, в момента цените на жилищата са около или под справедливите им стойности в осем държави. Това обаче не означава, че ценовият спад ще спре, предупреждават експертите.

Цените на жилищата в Америка например в момента са с около 19% под справедливите им стойности, след като се сринаха с над 30% спрямо пиковите нива, достигнати през 2006 г.

Експертите обаче смятат, че жилищният пазар в Щатите вероятно вече е достигнал дъното. Индексът Case-Shiller, който се изчислява на базата цените в 20 от големите американски градове, започна да се повишава. Съживяват се и продажбите на жилища, а броят на наложените възбрани е на най-ниското си равнище от три години.

Други пазари обаче все още са в период на свободно падане. Цените на имотите в Ирландия, която е на дъното на класацията на The Economist от април 2010 г., продължават да вървят надолу и в момента са наполовина по-ниски спрямо пика, достигнат през 2007 г.

Темпото на понижение на цените на жилищата в Испания се е ускорило през второто тримесечие. Въпреки че цените там вече са с 23% под пика им, те остават доста над справедливите стойности, а тежкото състояние на испанската икономика предполага, че спадът ще продължи.

Цените във Великобритания пък са се понижили с 0,7% през юли на месечна база, като с това общият им спад от пика на пазара възлиза на сравнително скромните 13,1%. На фона на затегнатото кредитиране продажбите продължават да са слаби и са наполовина по-малко в сравнение с нивата от 2007 г.

Пазарът на Острова е силно зависим от Лондон и югоизточните райони - 47% от жилищните транзакции през миналата година са били извършени там.

Пазарите в Азия, които по-рано се развиваха бурно, също постепенно затихват. Цените в Хонконг в момента се покачват със скромните 6% на годишна база в сравнение с 28% само преди 12 месеца. В Сингапур поскъпването на жилищата също се забавя през последните месеци.

Изданието отчита двуцифрен ръст на цените единствено в Австрия. Сред добре представящите са пазари са също така Германия и Швейцария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още