IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Великобритания ще пълни бюджета с продажба на имоти

Незаети административни сгради в Лондон и други градове ще излязат на пазара

16:03 | 05.09.12 г. 2
И Великобритания ще пълни бюджета с продажба на имоти

Британското правителство може съвсем скоро да започне да разпродава имоти, показва доклад на парламентарен орган, критикуващ остро управлението на държавната недвижима собственост, съобщава Wall Street Journal.

Някои държавни служби, помещаващи се на централни места в Лондон, а много от тях и с историческа стойност, ще попаднат в ръцете на инвеститори, прогнозират специалисти.

Редица от сградите обаче вероятно ще бъдат в провинциални градове и ще са с второстепенно качество, а евентуалната им мащабна разпродажба би могла да навреди на и без това нестабилните офис пазари в тези не толкова процъфтяващи райони.

Докладът, публикуван от комисията за обществени финанси в парламента, която отговаря за разумното харчене на парите на данъкоплатците, критикува правителството, че държи празни офиси, вместо да ги продаде или пък да ги пусне под наем.

"Централните офиси на държавните служби струват на данъкоплатеца 1,8 млрд. паунда годишно за управление", се посочва в документа, като се допълва, че "един по-амбициозен подход би могъл да донесе много по-големи спестявания: над 800 млн. паунда годишно до 2020 г.".

Правителството, което се бори с рецесия, следва политика на помещаване в собствени сгради и освобождаване на тези, които се ползват под наем. То обаче се бави с продажбата на излишните имоти поради слабия пазар, твърдят консултантите от CBRE.

В отговор на доклада от кабинета заявиха, че вече са въвели строги мерки за контрол на имотите във всички свои отдели, но биха искали да проучат по-подробно възможностите за спестяване на разходи и намиране на по-иновативни и стратегически употреби на обществената собственост.

Държавният сектор на Великобритания управлява активи за 370 млрд. паунда, като от тях около 60 млрд. паунда са в портфейла на централната власт, показват данни на Deloitte LLP.

Около 22% от тези имоти за 60 млрд. паунда са етажна собственост, принадлежаща на държавата, така че могат да бъдат продадени, посочват от фирмата. Повечето се намират в Уайтхол, широкия център на Лондон, станал синоним на сектора на държавните услуги на Великобритания.

В същото време около 40% от всички държавни сгради стоят празни, а от Deloitte смятат, че този дял би могъл да нарасне още повече със съкращаването на служители от сектора заради мерките за икономии на държавните разходи.

Сградите в центъра на Лондон обаче може да са сложни за инвеститорите: те са стари и им липсват редица съвременни удобства; те са защитени като сгради с историческа стойност; те могат да са много времеемки - както за ремонт и промяна на предназначението им от офиси в да речем хотели и жилища, така и за запазване на характерния им облик, който подлежи на контрол от страна на органите за защита на държавното наследство.

Въпреки всичко това сградите в Лондон с първокласна локация ще са много по-лесни за продажба в сравнение с гигантските офис имоти в градове като Ливърпул, Колчестър и Блекпул. Именно те преобладават в портфейла на правителството.

Пускането на подобни имоти на пазара на свой ред би могло да създаде други проблеми, като например наводняване, което ще срине някои от слабите регионални пазари в страната.
Отдаването на подобни имоти под наем също е трудна задача, тъй като фирмите се свиват заради слабата икономика. Освен това държавните имоти не винаги са в добро състояние, посочва Wall Street Journal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
И те опряха до имотите с "историческа стойност".Ами след тях какво ще продават? Кралицата майка може би? И на кого, на пакистанци, иракчани, иранци, кувейтци, катарци или оманци?Великобритания е заприличала на Великомюсюлмания със столица Лондонистан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
Свършихте ли парите от Хонконг?Пи Джей право каза, че трябваше Хонконг да продаде Великобритания на Китай, да.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още