IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задължителното застраховане на общинските имоти скоро ще стане факт

В Закона за общинската собственост се въвежда минимален обхват на задължителните за покритие застрахователни рискове

17:33 | 10.09.12 г.
Задължителното застраховане на общинските имоти скоро ще стане факт

След като в края на август кабинетът реши да задължи общините да застраховат имотите си срещу земетресения и други природни бедствия, необходимите корекции в Закона за общинската собственост са вече публикувани на сайта на Народното събрание и предстои да бъдат обсъждани.

Поправките са разработени съвместно с Националното сдружение на общините, които дадоха своите предложения за застрахователните покрития, които би трябвало да бъдат поемани от общините за преодоляване на последствията от природните бедствия.

Местните управи ще бъдат длъжни да застраховат имотите публична и частна общинска собственост, като в закона се въвежда минимален обхват на задължителните застрахователни рискове срещу земетресения и други природни бедствия.

Досега общините сключваха застрахователни договори, покриващи различни видове имуществени рискове с различна степен на основно и допълнително застрахователно покритие.

Застрахователните вноски трябва да се предвидят в бюджетите на местната власт. Ако общинските имоти обаче са отдадени под наем или на концесия, то вноските за тях ще са за сметка на ползвателите им.

За задължителни застраховки на общинското имущество срещу земетресения и природни бедствия се заговори по-сериозно след земетресението в Перник през май.

По данни на правителствената информационна служба, оповестени през август, държавните разходи за преодоляването на последиците от труса са около 13,5 млн. лева. Тогава беше обявено, че общината в Перник не е застраховала имуществото си поради липса на финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още