IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Европа забавят ръста си

Очаква се инвестициите в бизнес имоти в Европа за цялата 2012 г. да са около 10% по-малко в сравнение с 2011 г., според глобална консултантска компания

14:00 | 22.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвестициите в бизнес имоти в Европа забавят ръста си

Инвестиционната активност на пазара на бизнес имоти в Европа през третото тримесечие бележи спад, съобщи консултантската компания DTZ в доклад за периода, цитиран от онлайн изданието propertyeu.info.

Според данните на компанията за периода юли-септември инвестициите в бизнес имоти в Европа са се понижили с 3% спрямо предходния тримесечен период до 24,6 млрд. евро.

През последните 12 месеца обемът на инвестициите в бизнес имоти в Европа достига 108 млрд. евро, което е с 8% по-малко спрямо обема на инвестициите, регисриран през същия период година по-рано.

Несигурността за икономиката продължава да е основна спънка за инвеститорската активност. Вложенията са концентрирани върху основните пазари – Германия, Великобритания и Франция.

През третото тримесечие 79% от общия обем на инвестициите в бизнес имоти в Европа, включително трансграничните инвестиции, са съсредоточени на трите основни пазара. За сравнение, през същия период на миналата година трите държави са привлекли 73% от инвестициите.

Инвеститорската активност се увеличава във Великобритания и Германия, докато във Франция се наблюдава спад на вложенията в бизнес имоти.

Спад се наблюдава и на инвестициите в Скандинавските страни, както и на пазарите в периферията на еврозоната (Ирландия, Италия, Испания, Поргугалия и Гърция), посочват експертите.

Лек ръст се наблюдава при инвестициите в бизнес имоти на пазарите в Централна и Източна Европа.

От компанията очакват общият обем на инвестициите в бизнес имоти в Европа да достигне 100 млрд. евро за цялата 2012 г. Това ще бъде с около 10 на сто по-малко в сравнение с 2011 г. и приблизително колкото обемите, отчетени през 2010 г.

Експертите наблюдават засилена активност на държавните инвестиционни фондове от Азиатско-тихоокеанския регион, Европа и Близкия Изток. Те предпочитат да инвестират на основните пазари и се насочват предимно към пазарите на офиси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още