IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания стартира нова програма за енергийна ефективност на жилищата

Домакинствата могат да си възстановят до около 1 000 паунда при саниране на жилището, но не повече от 50% от стойността на ремонта

17:17 | 23.10.12 г.
Великобритания стартира нова програма за енергийна ефективност на жилищата

Собствениците на жилища във Великобритания, които изолират домовете си след 28 януари догодина, ще могат да си възвърнат част от инвестицията, обяви министърът на енергетиката Ед Дейви, цитиран от вестник Guardian.

След седмица на спорове и недоволство от нарастващите сметки за енергия и объркването, предизвикано от изявлението на премиера Дейвид Камерън, че енергийните доставчици ще трябва да предложат на потребителите "най-ниската възможна тарифа", министерството на енергетиката и климатичните проблеми обяви, че ще отдели 125 млн. паунда за хората, решили да увеличат енергийната ефективност на жилищата си.

Планът предвижда домакинствата да вземат заем от доставчика на услуги, който извършва ремонтните дейности. Вноските по заема трябва да бъдат компенсирани от спестената енергия, макар че няма държавна гаранция за това.

Първоначално от програмата ще могат да се възползват няколко хиляди домакинства, като ще бъде правен преглед на всеки 40 млн. похаречни паунда.

Средствата, които ще връща държавата, възлизат на 650 паунда за външна топлоизолация, 150 паунда за подова изолация и 50 паунда за обезопасяване на имотите срещу наводнения. Ако бъдат направени достатъчно подобрения, общата сума може да надхвърли 1 000 паунда. Според властите обаче средно на домакинство тя ще е около 350 паунда.

Обемът на помощта не бива да надвишава 50% от собственото участие на домакинството. Правителството се надява, че програмата ще подобри енергийната ефективност на 14 млн. жилища, 43% от които са с лоша изолация. Мярката дава надежда и за създаването на хиляди работни места, освен за намаляването на въглеродните емисии.

Някои анализатори обаче предупреждават, че домакинствата може да не проявят интерес към програмата, тъй като има опасност лихвите по заемите да са твърде високи. Обичайната лихва се очаква да бъде между 6 и 8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още