IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелите в Ирландия - една перспективна ниша за инвеститорите в имоти

Възстановяването на туристическия сектор в Ирландия започна да привлича инвеститори, които търсят подценени качествени активи

13:49 | 29.10.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Хотелите в Ирландия - една перспективна ниша за инвеститорите в имоти

Сделката за емблематичния за ирландската столица Дъблин хотел Burlington през 2007 г. беше една от най-важните от времето на икономическия бум на Келтския тигър.

Burlo, както е известен хотелът сред местните, който беше купен от строителния предприемач Бърнард МакНамара, отново е на пазара, тъй като срива в имотния сектор на Ирландия буквално опустоши строителната империя на собственика на хотела, пише FT.

Цената на сградата е занижена до 65-75 млн. евро. Това е и един от наистина стойностните хотели на пазара в Ирландия, които се предлагат доста изгодно заради кризата, обхванала пазара на имоти в страната.

Няколко единични сделки в хотелския сегмент възобновиха надеждите, че качествените активи на пазара ще намерят нов собственик.

„Сделки за хотели се сключват, но само за качествените активи“, коментира Патрик Дилън, партньор по преструктурирането в Grant Thornton.

„Има значителен интерес от презокеански инвеститори. Хубаво е, че отново чужди инвеститори искат да направят вложения в страната“, допълва той.

През февруари Morrison Hotel в Дъблин беше купен за 22 млн. долара от Елена Батурина, съпругата на бившия кмет на Москва Юрий Лужков.

Clare Inn в графството Клеър беше продаден за 2 млн. евро, а луксозният комплекс Parknasilla Resort and Spa в графство Кери, който също принадлежеше на фалиралия строителен предприемач МакНамара, беше продаден за 10 млн. евро.

Връщането към растеж на ирландската икономика през 2011 г. и скромното възстановяване на туристическата индустрия изкуши някои инвеститори. „Преминехме през изключително тежък период с 30-процентен спад на чуждите туристи и подобно намаление на приходите“, коментира Тим Фен, главен изпълнителен директор на ирландската федерация на хотелиерите.

„Виждаме обаче едно добро възстановяване в Дъблин, както и в най-горещите за туристите дестинации, каквито са Кери, Корг и Галуей. Туристическият бизнес в останалата част от страната обаче се изправя пред сериозни предизвикателства“, допълва той.

Хотелите дават работа на 50 хил. души в Ирландия, а туристическият сектор спомага за формирането на 5,3 млрд. евро от брутния вътрешен продукт на ирландската икономика. Заради скромното възстановяване туристическият сектор се превърна в приоритет за местната управа в Дъблин, а и за централните власти, които дори намалиха ДДС за сектора и свързаните услуги от 13,5% на 9%.

Данни на Deloitte показват, че в Дъблин хотелиерският сектор се възстановява от кризата, тъй като през първото полугодие заетостта на стаите се е увеличила с 2,1%, а приходите от стая – с 10 на сто.

Не е такава ситуацията обаче извън столицата на Ирландия, където спукването на имотният балон и масовото строителство продължават да тежат на туристическата индустрия.

В периода 1997-2009 г. в Ирландия са построени повече от 200 хотела, с което капацитетът на стаите за настаняване беше удвоен. Заради масираното строителство обаче предприемачите натрупаха дългове в размер на близо 7 млрд. евро, от които едва 3-4 млрд. евро са сравнително устойчиви и обезпечени задължения.

Оцелелите хотелиери в Ирландия обвиняват националната агенция за управление на „токсични“ активи, че толерира неустойчивите хотели и създава ценова война, която заплашва бъдещето на стабилните.

Агенцията притежава 120 проблемни заема, свързани с хотелиерската индустрия в страната, но за периода декември 2009 – юли 2012 г. е затворила принудително само 4 хотела. Освен това агенцията, за разлика от банките, като например Lloyds, която излиза от ирландския пазар, подходи по-предпазливо при продажбата на активи.

Агенцията естествено отхвърли обвиненията, като посочи, че липсва интерес към същите тези неустойчиви хотели и няма причина те да бъдат предлагани на „икономически неизгодни цени“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Кой вярва на това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още