IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Equest слиза от борсата в Лондон през декември

Липсата на сделки и ниската цена на акциите са основните мотиви за делистването

13:00 | 01.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Equest слиза от борсата в Лондон през декември

Един от символите на бума на пазара на имотите у нас - някогашният инвестиционен гигант Equest, е на път да прекрати регистрацията си на алтернативния сегмент на Лондонската фондова борса през декември.

От Equest, сега East Balkan Properties PLC, са изпратили съобщение до акционерите, с което свикват извънредно общо събрание, на което да бъде гласувано делистването.
 
Ако то бъде прието, акциите на компанията ще спрат да се търгуват на 6 декември.
 
В периода преди 2008 г. Equest бе един от най-големите инвеститори на пазара на имоти у нас, като в портфолиото му влизаха активи като търговския център Сити Център София, продаден две години по-късно на фонд на Heitman.
 
Впоследствие Equest обяви мащабна програма за продажба на активи, която по-късно реши да замрази.
 
Като аргумент за делистването от компанията изтъкват липсата на сделки с акциите, както и ниската им цена, която препятства привличането на допълнителни капитали и реализацията на активи на нива, „отразяващи настоящата нетна стойност на активите“.
 
Наред с това разходите, свързани с поддържане на статута на публична компанията не отговарят на стойността, която тя извлича от него, смятат от фонда.
 
От компанията очакват да спестяват по около 50 хил. паунда годишно, след като спре търговията с нейните акции.
 
Equest се листна в Лондон през 2005 г., като привлече 140 млн. паунда за инвестиции у нас.
 
Тя бе една от многото компании, които се възползваха от Лондонската борса, за да наберат капитали за инвестиции на пазара на имоти в България и региона.
 
През последните години много от тези компании прекратиха регистрациите си на борсата и свиха спектъра на инвестиционните си действия в очакване на по-добри времена.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още