IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Equest: Незастроената земя е най- нисколиквидният актив на пазара на имоти

Пазарната обстановка затруднява намерението на инвестиционния фонд да продаде част от активите си у нас

11:39 | 06.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Equest: Незастроената земя е най- нисколиквидният актив на пазара на имоти

Инвестиционният фонд East Balkan Properties plc (бившият Equest Balkan Properties plc), който притежава портфолио от 35 магазина на Техномаркет, Била, Практикер и др., се опитва да продаде част от активите си вече няколко години.

Въпреки това обаче пазарната обстановка затруднява тези планове, принуждавайки компанията да търси различни решения за обслужване на кредитите си.

Инвестициите на фонда включват и десетки парцели незастроена земя. През 2011 г. фондът е наел брокери за продажбата на тези активи, но не са били получени оферти „на приемливи нива“.

Незастроената земя е най-нисколиквидният актив на пазара на имоти в момента, смятат от фонда.

Програмата за продажба на активи на фонда е затруднена също и от някои регулаторни промени на пазарите, на които оперира, както и от различни юридически спорове с бивши партньори.

В началото на 2011 г. бе обявено, че фондът е продал мажоритарен дял в два мола в Румъния за 5 (пет) евро.

Компанията притежава магазините у нас чрез миноритарен дял в дружеството Glorient Investments BG. Общо 20 от магазините с обща площ от близо 90 хил. кв. м са отдадени на „К енд К Електроникс“ - компанията, която притежава веригата за електроника „Техномаркет“. Други четири са отдадени на същата компания като складове, сервизи и административни площи. 

Към края на 2011 г. портфолиото на Glorient се оценява на над 101 млн. евро. Шест от магазините са празни. От компанията казват, че затруднената ситуация в сектора на търговията продължава да поставя наемателите под натиск, въпреки че наемите на магазините й от дълго време се смятат, че са под пазарните нива.

В случай, че положението на пазара и в икономиката се подобри компанията смята, че портфолиото й има добри перспективи за ръст. То включва и празни парцели в близост до някои от магазините на „Техномаркет“, които имат потенциал да бъдат развити в ритейл паркове с множество наематели.

Наред с това празните магазини в момента могат да допринесат с още 433 хил. евро на година, „ако бъдат отдадени при средни нива“.

През 2011 г. портфолиото на компанията е допринесло с близо 36 млн. евро за общите приходи на фонда. Общо 70% от тази сума са дошли от наеми на магазини на „Техномаркет“.

Фондът притежава дял от 40% в Glorient, за който в момента текат преговори с потенциални инвеститори. Въпреки че кандидати има, продажбата ще зависи и от възможността на потенциалния купувач да осигури и ипотечно финансиране, уточняват от компанията.

Фондът води преговори и със своите кредитори във връзка със задължения, свързани с няколко актива, които трябва да се рефинансират през 2012 и 2013 г.

От компанията смятат, че обстановката и през 2012 г. ще остане затруднена, което ще се отрази негативно на дейността на някои от нейните наематели.

За 2011 г. компанията отчете печалба преди данъци от 2,1 млрд. евро в сравнение със загуба от близо 15 млн. евро година по-рано. Резултатът за миналата година включва печалба от положителна корекция в оценката на активи на стойност 1,3 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още