IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на жилища в България върви по пътя на възстановяването

Най-висока активност през третото тримесечие е наблюдавана на пазарите по морските курорти, където се засилва чуждото търсене

14:46 | 06.11.12 г. 26
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на жилища в България върви по пътя на възстановяването

Българските купувачи са притеснени от кризата и несигурността в доходите си. Това притеснение се вижда и от данните на БНБ за новоотпуснатите жилищни кредити – обемът им през 2012 г. продължава да се свива.

Данните на компанията показват, че средната цена на продадените апартаменти през третото тримесечие е била 710 евро на кв.м. при 715 евро на кв. м през предходния тримесечен период.

През първите 9 месеца на годината средната цена на продадените в София апартаменти е 720 евро/кв.м., а средната офертна цена е 895 евро/кв.м. Разликата от 175 евро обаче не се дължи толкова на разминаването в очакванията на купувачите и продавачите, колкото на преобладаващите сделки с по-евтини жилища.

Пазарът на ваканционни жилища и селски къщи

От агенцията отчитат ръст от 30% в продажбите на ваканционни апартаменти край морето. „Тази тенденция се очерта през юли и беше допълнително подсилена и затвърдена през следващите месеци“, посочва се в анализа.

Купувачите обаче продължават да са основно руснаци, които искат да притежават собствен ваканционен имот в по-топла и слънчева държава. Интересът им е съсредоточен в населените места по Южното Черноморие.

Сделките в Слънчев бряг се сключваха на средна цена 490 евро на кв.м. при 475 евро на кв.м. през второто тримесечие на 2012 г. Продажбите на апартаменти с по-престижни локации близо до плажа стават на цени между 750 и 850 евро/кв.м., а най-ниските цени започват от 250 евро на кв.м. за обзаведени апартаменти във и близо до Слънчев бряг.

Зимните курорти все още не могат да усетят в пълна степен оживлението, което кипи по морето, тъй като за руските купувачи морските имоти са много по-предпочитани от ски имотите. Все пак забелязва се тенденция на засилване на интереса и към зимните курорти, които предлагат все по-атрактивни цени, посочват експертите.

Най-евтиният пазар на ваканционни жилища в България и в цяла Европа в момента е Банско с цени, които започват от около 300 евро на кв. м.

Пампорово се очертава като сериозна конкуренция на Банско сред руските купувачи, като цените в двата курорта са почти изравнени, сочат данните на агенцията. Средната цена на продадените апартаменти в Пампорово през третото тримесечие е 430 евро/кв.м, докато в Боровец, който традиционно е по-скъп пазар, е регистрирана средна цена от около 630 евро на кв.м.

От компанията отчитат и ръст на обема на продажбите на селски къщи с около 40% в периода юли-септември.

Средната цена на продадените селски къщи за третото тримесечие на 2012 г. е 22 хил. евро. Най-многобройни през лятото са били продажбите на къщи в района на Бургас - те са съставлявали около една трета от общия обем на продадените селски къщи през изтеклото тримесечие.

Други райони, които традиционно привличат интереса на купувачите, са Пловдив, Стара Загора, Ямбол и Елхово, където къщите са доста по-евтини от тези по морето, а в същото време има качествени и ремонтирани имоти за продажба на атрактивни цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 1
ramon.67
преди 11 години
Когато числата говорят...Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
ramon.67
преди 11 години
Напълно подкрепям!Пазара е супер ГИПС от най скъпия около 700 - 1000 евро квадрата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 1
mikewolf
преди 11 години
Радвам се за тази компания. Сигурно тя е най - успешната в цяла България. Защото в цялостен план нещата не ми изглеждат така. Бългериън Пропъртис (БП) - "От агенцията отчитат ръст от 30% в продажбите на ваканционни апартаменти край морето. Тази тенденция се очерта през юли и беше допълнително подсилена и затвърдена през следващите месеци, посочва се в анализа."т.е. БП - 30 % растеж (Нещо тези кръгли числа не ми изглеждат като анализ на данни ама нейсе, ще работим с тях.НСИ - Бургас трм. 2012 - 1135,83 лв трм 1151,17 лв или накратка спад 1,33 %в Сравнение с предходната година още по трагично трм 2011 - 1184,41 лв.или за тази година спад от 4,10%, НСИ Варна трм. 2012 - 1425,83 лв трм 1429,00 лв или накратко спад 0,22%в Сравнение с предходната година още по трагично трм 2011 - 1493,33лв.или за тази година спад от 4,52 %Числата мисля, че са ясни. Освен за коментатори от типа ЕЖК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 2
popesku
преди 11 години
Да не забравяме, че Хан-мар-цупян и компания още не са изкарали големите кошници с ипотеките и тогава не втора Испания ами за втора Гърция няма да се класираме с тия ми ти завидни 3500 евра БВП на глава от населението.. за справка братска Македония ни догонва само с 500 евра по-малко, с което можем само да се "гордеем" като първенец на "развиващите се" икономики - разбирайте "Банановата република на ЕС"... к'ви имоти, к'ви квадрати, к'ви пшс...стотин евра
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 4
PETRONATOR
преди 11 години
Та да си кажа и моето мнение по въпроса с цените на имотите. В България всеки строителен техник на обект знае много добре колко излиза строежът на една сграда пък било и луксозна клас А. Е, този кв.м. излиза около 500 евро с рушветите. От обявите за продажби се вижда кой колко иска за квадратен метър. Тази печалба от около 100%, която продавачът се стреми да постигне, става все по-трудно да се вземе. Статията по-горе е нереална и заблуждаваща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 1
naso_fr
преди 11 години
На строителя му излиза 200 евро/кв. и то с паркинга и прилежащите площи. Да сложи 100% печалба (има кредити да плаща, заплати да мисли и т.н.).Очаквам цени от 400 евро/кв., щото после и банката ще се нареди да ***.От друга страна времето работи за изчакващия купувач - това демографска катастрофа следващите 15 години е неизбежна, заплатите ниски, кредитите още високи (въпреки преливащите от депозити банки), строителството некачествено дори там където се води за ново и лукс.Тия бизнесменчетата с основно образование в туризма и строителството ще ги чакам да им уврат дебелите прости глави. 400 евро/кв. чухте ли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 1
stasi666
преди 11 години
Цените ще си останат същите защото хората с пари не обичат бетонни *** като Банско и Сл.Бряг а бедните които са 95% който почиват на такива места или нямат пари за покупка или цената е определяща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
Babbitt
преди 11 години
Малко ще е трудно възстановяването, с не повече от 5% годишно в цените и не повече от 8 в сделките. Това само за десетилетие-две, след това пак срив!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 1
amanotumnici
преди 11 години
Има хора, които преди 5 години инвестираха в имоти и още чакат да спечелят ... :) Балоно се спука и трудно ще се надуе в нашата страхлива страна. Ужилят ли българина, втори път не припарва до кошера. Цените на имотите трябва да вървят паралелно с доходите и стандарта на живот в страната. Ясно ми е, че тези, които строят искат да станат милионери за няколко дена, заедно с хишните банки, но ... за сега да се успокоят. Дори смятам, че цените в момента все още са високи е не са балансирани. Когато кв.м започне да се продава в големите градове около 400 евро и банките свалят лихвите под 5%, тогава може да говорим за пазар на имоти. В момента, на строителен език може да опишем ситуацията като ... гипс. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 1
MarginCall
преди 11 години
Колко гръмко заглавие за такъв мизерен завършек. Понеже, разбираш ли, на Слънчев бряг били продадени цели 4 апартамента, вместо 3, както било през Септември, то "Пазарът на жилища в България върви по пътя на възстановяването".... Алелеле майко. Малко като - щом гледаш рибки, значи си п....раст. Или написано на чист български: Нерде Ямбол, нерде Стамбул.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още