IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на финансиране за секторът на имотите в Европа е намалял с 20%

Наблюдава се активизиране на небанковите институции, които кредитират сектора на имотите

11:08 | 16.11.12 г.
Недостигът на финансиране за секторът на имотите в Европа е намалял с 20%

Недостигът на финансиране за секторът на имотите в Европа е намалял с 20% до 86 млрд. долара през изминалите шест месеца поради засилването на небанковото кредитиране, което се очаква да продължи да се развива, сочат данни на компанията за недвижими имоти DTZ, цитирани от онлайн изданието Property Investor Europe.

По изчисления на компаниятаза периода 2013-2015 г. небанковите институции ще имат капацитет за осигуряване на заеми за 225 млрд. евро, като останалите нужди на сектора на имотите могат да бъдат покрити от нови емисии облигации и ценни книжа.

Според DTZ в Северна и Южна Америка няма да има недостиг на финансиране, свързано с имотите, но в Азиатско-тихоокеанския регион “дупката” ще е на стойност 31 млрд. долара.

В Европа небанковото финансиране отчита 45% ръст през последните шест месеца, достигайки капацитет от 104 млрд. долара, като по този начин недостигът на дългово финансиране намалява от 190 млрд. долара до 86 млрд. долара.

Най-сериозен е проблемът във Франция, Германия и Холандия, посочва още компанията.

От DTZ очакват застрахователните дружества да станат най-популярните небанкови кредитори в краткосрочен план с пазарен дял от около 66%.

"Според нас за периода 2012-2013 г. размерът на новото финансиране от застрахователни компании и нови фондове за привилегировани заеми ще бъде около 75 млрд. долара. Свидетели сме и на ръст при емитирането на нови облигации, като за същия период наличният обем се оценява на 29 млрд. долара", посочва Найджъл Олмънд,  който ръководи отдела за стратегически изследвания в компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още