IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрахователите стават значим инвестиционен фактор в сектора на имоти в Европа

Банките се очаква да "разтоварят" активи за до 2,5 трлн. евро през следващите две години

08:54 | 06.02.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Застрахователите стават значим инвестиционен фактор в сектора на имоти в Европа

Процесът по „изчистване“ на банковите портфейли от активи, свързани с експозицията им към пазара на имоти, предоставя изгодни възможности на застрахователите за придобиване на активи. Този пазар обаче ще се развива бавно и предпазливо, смятат специалисти.

Банките в Европа се очаква да свият „драматично“ своите баланси през следващите години, когато ще целят да привличат капитал и да запълват пробойните от еврокризата.

От KPMG прогнозират, че банковият сектор ще трябва да се отърси от задължения и активи на стойност между 1,5 и 2,5 трлн. евро през следващите две години.

Според банкерите висококачествени кредитни портфейли може да се окажат атрактивна инвестиция за застрахователите, които са натрупали значителни кешови резерви през последните месеци. Някои застрахователни компании вече започнаха да правят придобивания, пише Risk.net.

Застрахователите в момента разполагат с капитал и търсят начини да го оползотворят, коментира Андрю Бърман, директор в Deutsche Bank в London.

Според изданието търсене ще има за банкови активи, които предоставят стабилни дългосрочни парични потоци, като ипотеки и други кредити.

Застрахователите обаче се очаква да бъдат много селективни при своите инвестиции, тъй като има очакване, че първите активи, които ще излязат на пазара, ще бъдат много с много ниско качество.

От застрахователната компания Allianz например казват, че са получили запитване от страна на европейски банки за евентуален интерес за закупуване на активи.

С времето се смята, че ще бъдат предложени по-атрактивни активи.

Тези фактори означават, че ще мине известно време преди да станем свидетели на по-значителен обем от сделки.

Застрахователните компании вече са важен фактор в сектора, след като се превърнаха в един от основните алтернативни източници за финансиране на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
според тази статия ще се понабутат... http://***.investor.bg/analizi/113/a/istoriiata-pokazva-che-jilishtnite-imoti-sa-losha-investiciia,129713/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още