IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед ще продължи да подкрепя жилищния пазар в САЩ

Бернанке обеща да предприеме мерки, за да ускори съживяването на пазара на имоти

09:50 | 17.11.12 г.
Фед ще продължи да подкрепя жилищния пазар в САЩ

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке потвърди позицията си, че централната банка ще предприеме мерки да ускори растежа и съживяването на жилищния пазар, който е изправен пред редица предизвикателства, предаде Bloomberg.

"Ще продължи да използваме политическите инструменти, с които разполагаме, за да подкрепяме икономическото възстановяване", коментира той.

Припомняме, че Фед реши да изкупува облигации на стойност 40 млрд. долара месечнодокато не се види ефекта от намесата на пазара на труда и на икономиката като цяло.

Според Бернанке, въпреки че затегнатото кредитиране след срива на жилищния пазар е уместно, "в момента изглежда, че махалото е твърде залюляно и прекалено затегнатото кредитиране може би пречи на подходящи кандидати за ипотечен заем да закупят жилище, което на свой ред забавя съживяването на жилищния сектор и пречи на икономическото възстановяване".

"Продължителната криза в жилищния сектор, състояща се в спад на цените, ниски нива на новото строителство и исторически високи равнища на възбраните, се оказа огромна пречка за възстановяването", заяви Бернанке.

"Ето защо е окуражаващо, че сме свидетели на признаци на подборение на жилищния пазар в повечето части на страната", допълни още той.

Действията, предприети от Федералния резерв, съдействаха за понижението на лихвите по ипотеките до рекордно ниски нива. Средната фиксирана лихва за 30-годишна ипотека в момента е 3,34%, според индекса на Freddie Mac.

Ниските лихви на свой ред направиха жилищата по-достъпни и подкрепиха цените. Индексът за цените на S&P/Case-Shiller, който се изчислява на базата на цените на жилищата в 20 от големите американски градове, е нараснал с 2% през годината, започнала през август 2011 г., което е най-сериозното годишно повишение от юли 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още