IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще нарушат ли запасите "в сянка" жилищното възстановяване в САЩ?

Има сериозен обем жилища, които са на ръба на възбрана или пък в началните етапи на процеса, които в един момент ще излязат на пазара

15:10 | 30.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Ще нарушат ли запасите "в сянка" жилищното възстановяване в САЩ?

Продажбите и цените на жилищата в САЩ нарастват въпреки свиването на запасите - тенденция, която може да се промени, ако пазарът внезапно бъде залят от твърде вероятната бъдеща вълна от възбрани и нови жилища, пише Money Watch.

През октомври продажбите на съществуващи жилища са се увеличили с 2,1% на годишна база до 4,79 млн. бр. с отчитане на сезонните фактори, сочат данни на анализаторската компания IHS Global Insight.

На практика повечето от водещите индекси за цените на жилищата показват поскъпване, включително месечните показатели, поддържани от Case-Shiller и Федералната агенция за жилищно финансиране (ФХФА).

Каква е причината за това поскъпване? Според икономиста от IHS Global Insight Патрик Нюпорт ниските цени и ниските лихви са основната причина за наплива на нови купувачи, които се конкурират на един много по-свит пазар и засилват търсенето и цените.

Запасите са на най-ниското си равнище от декември 2002 г., като се очаква те да продължат да намаляват през следващите три зимни месеца, които са традиционно слаби за жилищните продажби. Ниските запаси са признак за затягане на жилищните пазари, отчасти поради цялостното забавяне при новото строителство.

До 2004 г. поради свръхстроителството на пазара е имало 2 млн. излишни жилища, като през годините купувачите са изкупили най-малко 2/3 от този обем. Въпреки че цените на жилищата като цяло нарастват, има 6 щата на североизток, където това не е така. В повечето от тях процесът на налагане на възбрана минава през съда, което удължава нужното време за процедурата. Именно тук се крият и най-големите запаси от жилища "в сянка". Анализаторите от години говорят за сериозният обем жилища, които са на ръба на възбрана или пък в началните етапи на процеса. В определен момент те ще бъдат придобити от банките и пуснати отново на пазара.

Това обаче не е всичко - има една изцяло нова форма от запаси "в сянка", създадена от инвеститорите, които напоследък масово изкупуват жилища заради ниските цени, но все още не ги пускат на пазара за продажба или наем. Като се добавят и собствениците, желаещи да продават, но изчакващи цените да се повишат, можем да си представим огромния размер нови жилища, които, ако внезапно излязат на пазара, биха могли да нарушат темпото на жилищното възстановяване.

Докато лихвите и запасите са ниски, съживяването на жилищния сектор в САЩ ще продължава. Но има граница на резултатите, до които може да доведе едно възстановяване, движено от инвеститорите. Нужно е на пазара да се завърнат купувачите на първи дом с добре платена работа, които планират да живеят в тези жилища. Това би стабилизирало както пазара на имоти, така и кварталите, където тези хора живеят, посочва MoneyWatch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още