IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват "захлаждане" за публичните компании за жилищни имоти в Германия

Германия все пак ще продължи да се възприема като сигурно убежище за инвеститорите на фона на дълговата криза в Европа

09:08 | 20.12.12 г.
Очакват "захлаждане" за публичните компании за жилищни имоти в Германия

Компаниите за имоти, отдавани под наем, в Германия, които се представят най-добре в индекса на дружествата със средна капитализация на борсата, ще се „поохладят“ през 2013 г., тъй като придобиванията ще стават все по-скъпи, а покачването на наемите ще бъде по-ограничено, пише Bloomberg.

Най-големите компании от бранша Deutsche Wohnen AG, GSW Immobilien AG, Gagfah SA и TAG Immobilien AG са закупили 74 хил. имота през тази година. Акциите им ще бъдат по-неатрактивни, тъй като придобиванията ще бъдат по-малко, тъй като правителството предриема мерки за ограничаване на наемите, а първичните публични предлагания от техни конкуренти ще доведат до увеличение на позициите на пазара, прогнозира анализаторът от Green Street Advisors Питър Пападакос.

Нарастващите цени на жилищата в градове като Берлин и Мюнхен в съчетание с покачващите се наеми предизвикаха най-сериозния ръст на акциите на германските компании за имоти от 2006 г. насам, според данни на Европейската асоциация на публичните дружества за недвижими имоти. Инвестиционни фондове купуват портфейли от жилища в Германия в търсене на сигурни инвестиции на фона на почти рекордно ниските лихви.

От началото на тази година книжата на четирите публични компании за жилищни имоти в Германия са поскъпнали с 51% на борсата във Франкфурт. Те са сред 15-те акции с най-добро представяне на MDAX, който е нараснал с 34%.

Най-силно поскъпване през тази година е отчетено при книжата на Gagfah - с около 127%. При базираната в Берлин GSW, която за първи път предложи акции на борсата през април 2011 г., поскъпването е с 50%.

Според главния изпълнителен директор на GSW Томас Зиноекер акциите на жилищните компании са нараснали отчасти поради факта, че са били подценени спрямо нетната стойност на активите им. Той прогнозира, че книжата на фирмата му вероятно ще отбележат по-слаб растеж през 2013 г. Пападакос пък очаква акциите в сектора да поскъпнат с 10 до 15% догодина.

В свой доклад компанията Jones Lang LaSalle Inc. прогнозира, че догодина ще има по-малко продажби на жилищни активи, което ще затрудни разрастването на компаниите от бранша.

Все пак според анализатора от Commerzbank Томас Ротхойзлер изгледите за германските жилищни акции остават благоприятни. Германия ще продължи да се възприема като сигурно убежище на фона на дълговата криза в Европа, а лихвите на Стария континент вероятно ще останат достатъчно ниски и за инвеститорите ще е трудно да си осигурят привлекателна доходност от други активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още