IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на парцелите за строителство в Китай продължават да вървят нагоре

Възстановяването на пазара на земя в страната е знак, че жилищният пазар отново се "нагорещява"

10:07 | 03.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Цените на парцелите за строителство в Китай продължават да вървят нагоре

Цените на парцелите в регулация в Пекин продължават да се покачват като знак, че китайският пазар на недвижими имоти се “нагорещява” отново, въпреки кампанията за “охлаждане”, която предприе правителството, пише FT.

Тази седмица голям парцел в предградието Тондзъ в Пекин беше продаден за 1 млрд. юана (160 млн. долара), което е близо 5 пъти повече от началната цена на имота. Това е и най-високата цена за парцел, която е платена в китайската столица през последните 2 години, отбелязва изданието.

Компанията е платила над 8 хил. юана за кв. м земя, което е два пъти повече от средния месечен доход в Пекин.

Имотът се намира на 20 км от центъра на китайската столица и някога беше предпочитан от млади семейства, тъй като там можеха да се намерят жилища на добри цени. Сега обаче дори в този район на града цените главоломно растат и възможностите за намиране на по-достъпни жилища значително са намалели.

Възстановяването на пазара на земя в Китай започна към края на миналата година и е добре дошло за местните власти, които разчитат на продажбите на земя като важен източник на приходи. Повишаването на цените обаче предизвика критики, че те полагат основите на нов балон на пазара на имоти.

Необичайното в случая е, че като главен критик се изяви не друг, а компанията купувач на терена в Тондзъ, чийто собственик публикува в блога си яростни нападки срещу местното правителство, след като спечели търга за земята.

“Знам, че е рисковано да плащам такава висока цена за земята. Това не е хубаво нито за моята фирма, нито за обществото. За да оцелея обаче нямам друг избор, освен да се боря с монопола на правителството върху земята”, пише предприемачът.

Строителният бизнес в Китай отдавна алармира, че поради страха от рекордно високи цени местните правителства са намалили значително провежданите търгове за парцели за строителство. Това обаче предизвика недостиг на земя в регулация, което предизвика ръст на цените на жилищата.

През последните 3 години китайското централно правителство предприе серия от мерки, за да “охлади” жилищния пазар в страната. Под тежестта на тези мерки в някои части на страната цените действително започнаха да се понижават.

Заради разхлабването на паричната политика обаче инвеститорите започнаха отново да правят вложения в недвижими имоти, което отново започна да помпа цените.

Пазарът на земя за строителство в Китай е изключително променлив и непредсказуем. В пика на пазара броят на сделките се увеличи близо 2-3 пъти в ключовите градове, а през миналата година рязко намаля.

За тази година очакванията са пазарът на терени да бъде силен заради агресивността на строителните компании в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още