IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PIMCO планира нови инвестиции в бизнес имоти в Европа

Компанията ще поеме по-висок риск в името на по-добрата възвръщаемост

14:03 | 21.03.13 г.
PIMCO планира нови инвестиции в бизнес имоти в Европа

PIMCO планира да направи директни инвестиции в имоти и в рискови кредити с потенциал за по-висока възвръщаемост, предаде Ройтерс.

Управляващият директор на дружеството Дан Иваскин заяви, че стремежът на банките по света да разтоварят част от дълговете си е създал възможност за изкупуване на нерейтинговани заеми. Според него сериозен потенциал се крие в някои от по-сложните и неликвидни области.

Търсенето на доходност и стабилни парични потоци доведе до силна възвръщаемост от всички продукти - като се започне от облигации с "junk" рейтинг и се стигне до ценни книжа, обезпечени с ипотеки на бизнес имоти. Възвръщаемостта от инвестициите в подобен тип ценни книжа обаче значително се понижи, което накара някои мениджъри да погледнат и към други опции.

Например американските ценни книжа, обезпечени с ипотеки на бизнес имоти, които в момента имат рейтинг "ААА", носят доходност с отчитане на възможно най-лошите сценарии от около 2,4%, докато миналата година тя бе 11%.

Според Иваскин възможности за преки инвестиции в бизнес имоти има при търговските центрове и офис сградите, както и при “лошите” кредити или тези със забавени погасителни вноски.

PIMCO вече направи някои преки инвестиции в европейски имоти. През декември миналата година компанията купи пет търговски центъра във Великобритания за 95 млн. паунда в партньорство с британския тръст за инвестиции в имоти NewRiver Retail.

Несекюритизираните банкови кредити пък са привлекателни като се има предвид, че натрупаните дългове преди финансовата криза в региона ще трябва да бъдат преструктурирани през следващите няколко години.

PIMCO търси частни заеми както в САЩ, така и в Европа, но банките на Стария континент имат много повече дългове в балансите си, отбелязва Иваскин.

Икономическата несигурност в региона и новите регулации, стимулиращи намаляването на задлъжнялостта, ще създадат нови възможности за покупка на дългове през идните години, прогнозира експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още