IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как пътуването в космоса е на път да промени едно градче в пустинята

Truth or Consequences в Ню Мексико вероятно ще удвои населението си заради плановете за космически туризъм в околността

14:20 | 04.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Така изглежда пистата за космически туризъм с терминала към нея. <em>Снимка: Spaceport America</em></p>

Така изглежда пистата за космически туризъм с терминала към нея. Снимка: Spaceport America

Град Truth or Consequences или "истина или последици" в Ню Мексико е малък. Населението му е едва 7000 души, а малкото туристи, които го посещават през годината, без съмнение са привлечени от провинциалния му чар, пише CNN.

Неколцината атракции включват старомодни курорти с минерална вода (преди Втората световна война градчето, известно като T or C, е било популярно място за спа туризъм), няколко опустели градове наоколо и един свободно бродещ бивол. Не е изненадващо, че T or C няма славата на места като Санта Фе или Албъкърки.

Това обаче ще се промени в рамките на идните няколко години, тъй като градът е на път да се превърне в епицентър на комсическия туризъм. Spaceport America, която с пристигането на Virgin Galactic догодина планира да изпрати група мултимилионери в стратосферата, е само на 30 мили североизточно от градчето.

"В Spaceport America работят 1300 души на територията на Ню Мексико, като до 2018 г. ще бъдат назначени още 1800", отбелязва изпълнителният директор на компанията Кристин Андерсън.

Като се има предвид, че с пристигането на Virgin и завършването на Центъра за посрещане на туристи на Spaceport (което според Андерсън ще отнеме 16 месеца), T or C вероятно ще получи сериозен тласък в развитието си. Всъщност експерти прогнозират, че населението му ще се удвои.

Потенциалът на космическия туризъм в момента вълнува всички в района. Идния месец Virgin ще проведе срещи с местни туристически агенции, за да ги подготви за предстоящия наплив, а властите в града са подели инициатива за модернизиране. Те твърдят, че работят усилено, за да направят града по-привлекателен, но в същото време не искат да загубят характерния му облик, като например да построят 5-звезден хотел в центъра.

Въпреки това е трудно да си представим клиентите на Ричард Брансън, много от които са платили по 250 000 долара за билет до космоса, да се чувстват комфортно в местния евтин хотел.

Въпреки че мнозина експерти вече призоваха фирмите за луксозни хотели да се подготвят за нуждите на бъдещите космически туристи, изглежда много от тях не реагират достатъчно бързо.

През април основателят на CNN Тед Търнър купи Sierra Grande Lodge and Spa в T or C - един от малкото луксозни хотели в района, но останалите инвеститори като че ли изчакват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още