IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар във Великобритания забавя ръста си четвърти месец

От Nationwide очакват пазарът на жилищни имоти да се възстанови следващата година

10:42 | 30.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Цените на жилищата на британския пазар забавят покачването си от средата на годината. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Цените на жилищата на британския пазар забавят покачването си от средата на годината. Снимка: архив, Ройтерс

За четвърти пореден месец ръстът в цените на жилищата във Великобритания продължава да се забавя на годишна база. Това сочат данните на ипотечния кредитор Nationwide, цитирани от Ройтерс. През декември в 12 от общо 13-те региона във Великобритания цените са забавили ръста си, става ясно от проучването на компанията.

Така през последния месец на годината цените са се покачили със 7,2% в сравнение със същия период на миналата година. През миналия месец увеличението бе с 8,5 на сто.

Проучването съвпада с очакванията на икономисти от агенцията, които очакват поскъпването на жилищата във Великобритания да се забави в края на годината до 7,5 процента. От данните на Nationwide става ясно, че на месечна база ръстът на цените се е забавил от 0,3 на сто през ноември до 0,2% сега.

Цените на жилищата на британския пазар забавят покачването си от средата на годината, като една от причините за това са предприетите стъпки от регулаторите да затегнат правилата за отпускане на кредит, както и да проверяват по-подробно способността на кредитополучателите да изплащат ипотеките си.

Въпреки това за последното тримесечие на годината цените са се вдигнали с 1 на сто, спрямо поскъпването с 0,9% през предходните три месеца. Независимо от охлаждането на пазара в момента от Nationwide очакват пазарът на жилищни имоти да се възстанови следващата година.

Ако икономическата среда продължи да се подобрява, каквито са повечето прогнози, то ще има нов тласък при активността на жилищния пазар в следващите месеци, обяснява Робърт Гарднър, главен икономист на Nationwide.

В момента има и окуражаващи признаци, че строителният сектор започва да се покачва. Надяваме се, че това ще даде възможност на цените на жилищата да се покачват постепенно, заедно с повишаването на доходите на хората в следващите тримесечия, коментира още експертът. Промените в гербовия налог при покупката или продажбата на имот също могат да стимулират пазара на недвижими имоти, прогнозират експертите.

И докато Великобритания се очертава да има най-голям ръст сред големите индустриални икономики през тази година, повишението на заплатите все още е много слабо. А това прави труднодостъпна покупката на жилище за много британски работници. Припомняме, че Английската централна банка се очаква да повиши основната лихва едва в края на следващата година, като това ще се случи за първи път от 2007 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още