IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сдруженията на собствениците получиха достъп до парите си в КТБ

Средствата ще се използват за саниране на многофамилните жилищни сгради

13:14 | 08.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Сдруженията на собствениците получиха достъп до парите си в КТБ

Сдруженията на собствениците с блокирани доверителни сметки в КТБ вече имат достъп до парите си. Сдруженията със сключени споразумения за финансова помощ по проект „Енергийно обновяване на българските домове“ по ОП „Регионално развитие“ от днес имат начислени гарантирани суми, подадени от КТБ АД, съобщиха от ведомството на Лиляна Павлова. Сдруженията ще могат да получат гарантираните си средства от съответните обслужващи банки още от днес - 08.01.2015 г.

До разблокирането на средствата се стигна, след като МРРБ изпрати писма до КТБ и до Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), с които регионалното министерство потвърди отказа си от права по сметките на Сдруженията на собствениците. Така наложените в полза на министерството блокировки бяха вдигнати. За казуса с блокираните суми пръв писа Investor.bg.

Поради технически софтуерни проблеми при обмяната на данните за влоговете между КТБ АД и ФГВБ, информацията за вдигане на блокировките не можа да достигне до ФГВБ веднага. Така данните не бяха получени и в изплащащите  депозитите банки, обясняват от МРРБ.

Припомняме, че сдруженията на собствениците имат 50 доверителни сметки в КТБ, като вече повече от месец те не можеха да получат средствата, нужни за саниране на сградите. Разплащанията на гарантираните депозити от КТБ започнаха на 4 декември миналата година.

Заради забавеното отблокиране на сумите обаче в момента сериозно се забавя изпълнението на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още