IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сдружения на собственици на жилища нямат достъп до парите за саниране в КТБ

От МРРБ са поискали обяснения от квесторите на банката по създалия се казус

18:38 | 05.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Сдружения на собственици на жилища нямат достъп до парите за саниране в КТБ

Средствата на част от собствениците на жилища, чиито пари за саниране са вложени в доверителни сметки в КТБ, остават блокирани. От сдружения на собствениците са се оплакали в регионалното министерство, че не могат да изтеглят сумите си, въпреки че те попадат в графата гарантирани, защото са до 196 хил. лв.

Основният проблем, с който са се сблъскали сдруженията на собствениците, е, че не могат да изтеглят парите от сметките си. От регионалното министерство са изпратили вече писмо до квесторите на КТБ с молба да бъде разрешен случаят и да бъдат отблокирани средствата на сдруженията, обясняват от ведомството на Лиляна Павлова.

Организациите са имали проблеми още при влизането в съответната банка, в която са разпределени след отнемането на лиценза на КТБ. На част от сдруженията въобще не са били преведени средствата в новите сметки. Банките са изискали организациите да представят удостоверение от регистъра на общината за актуално състояние. При други пък се оказало, че банките не разполагат с информация за Булстат номера на сдружението.

До момента от МРРБ не са получили отговор от квесторите на КТБ по отношение на проблема на сдруженията. Оттам обещават веднага щом разберат какво се е случило, да информират засегнатите страни.

До затварянето на банката през лятото бяха разкрити 51 доверителни сметки, сключени са 52 споразумения на сдружения на собственици и са одобрени 19 кредита.

Припомняме, че проектът "Енергийно обновяване на българските домове" се реализира по ОП "Регионално развитие" и финансира мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради в 36 града в България. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 50 млн. лева. През лятото бившият регионален министър Екатерина Захариева обяви, че ще бъде направено всичко възможно да бъде спасен проектът за саниране на жилищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още