IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програмата за саниране на жилища ще бъде частично финансирана със заем

Депутати от БСП разкритикуваха мерките по националния план за подобряване на енергийната ефективност

19:29 | 14.04.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Програмата за саниране на жилища ще бъде частично финансирана със заем

Националната програма за саниране на жилища ще бъде частично финансирана със заем от Банката за развитие на Съвета на Европа. Размерът на кредита ще бъде 150 млн. евро, които се отпускат за срок от 10 години. 

Това ще бъде един от малкото заеми, по които ще има отпуснати държавни гаранции през тази година. Друг проект, който също може да използва държавни гаранции, е газовата връзка IGB между Комотини и Стара Загора.

Идеята за набиране на заемни средства по програмата за енергийна ефективност беше посрещната критично от депутати от БСП Лява България. По време на заседание на енергийната комисия към Народното събрание бившият енергиен министър Драгомир Стойнев беше категоричен, че с отпускането на държавната гаранция всички българи ще плащат обявената като "безплатна" програма за подобряването на енергийната ефективност.

Отговорът на управляващите в лицето на депутата от ГЕРБ и също бивш енергиен министър Делян Добрев беше, че е по-добре подобни средства да бъдат инвестирани в енергийна ефективност, отколкото в проекти от типа на Цанков камък и АЕЦ "Белене", за които са похарчени над 3 млрд. лева.

Стойнев попита и защо не се отпуска държавна гаранция за заем за структуроопределящо предприятие като Българския енергиен холдинг (БЕХ), който преговоря за финансиране до 650 млн. евро, с които дъщерната НЕК да покрие задълженията си към AES Гълъбово и КонтурГлобал.

Първата процедура за набиране на оферти се провали именно поради липсата на държавна гаранция. Затова и БЕХ премина към процедура за пряко договаряне и, по думите на енергийния министър Теменужка Петкова, е на финалната права за получаване на нужните средства.

Оказа се, че левите депутати в енергийната комисия имат и още критики към самото изпълнение на програмата за енергийна ефективност на правителството. Стойнев изказа съмнение, че извършваните дейности могат да бъдат наречени "саниране", защото представлявали единствено подмяна на дограмата и монтиране на топлоизолация.

"В другите европейски държави, където се наложи обновяване на старите жилища, се е извършило саниране и на връзките между панелите, което у нас не се прави", убеден е депутатът.

Неговият колега Жельо Бойчев пък отбеляза множеството промени, които претърпя Националната програма за енергийна ефективност в месеците от нейното официално представяне. Таско Ерменков пък беше категоричен, че мерките в програмата ще засегнат максимум 2 млн. души, ще трябва да платят всички, тъй като по заема от 150 млн. евро ще има държавна гаранция, а ефектът за икономиката всъщност е нулев.

В крайна сметка парламентарната енергийна комисия одобри предложеното за ратификация споразумение за отпускане на заем за програмата за саниране. За предложението гласуваха 13 депутати, а против се обявиха единствено тримата тредставители от БСП Лява България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Безплатно по български, та чак пресолено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
edimi
преди 8 години
Ще дам само ЕДИН пример в подкрепа! През ноември 2015г., по "програмата" бе завършена сграда на три етажа с по два апартамента на етаж. Очевидно нямаща право на участие съгласно изискванията.В голям град. От изпълнител масово печелещ поръчките, видно от сайта на МРР.Да не говорим, че още през октомври паричките по бюджета, вкл.1млрд. /Чл.100 от Закона за бюджет на РБ за 2015/ за програмата свършиха и се теглй заем, а към датата на заема не беше готова нито една сграда в страната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 2
doba
преди 8 години
'Нашите' фирми ремонтират жилищата на 'нашите' хора с нашите пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 3
aldy
преди 8 години
На кого му пука за енергийната ефективност на домакинствата? Какво печели от това държавата? Кого будалка ОПГ-то, като представя всичките си намерения за гепене като блага за изпосталелия народец? При цена на изпълнение на саниране на един апартамент, средно 5 пъти по-висока от тази, при изпълнение по стопански начин, КОЙ прибира парсата? Опухаха 1 милиард народни парици, сега и заеми ще взимат. А лъготеха хората, че всичко е по европейски програми с европейско финансиране. Като за пред уФФци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
khao
преди 8 години
пример за "дясна" политика, с държавни пари се ремонтират частни имоти. държавата помага на имотните за сметка на безимотните, дето също плащат данъци ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още