IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банката за развитие на Съвета на Европа е отпуснала 150 млн. евро за санирането

Донори за програмата са и германската банка KfW и Европейската инвестиционна банка

16:19 | 09.03.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Банката за развитие на Съвета на Европа е отпуснала 150 млн. евро за санирането

Банката за развитие на Съвета на Европа е отпуснала на Българската банка за развитие (ББР) заем в размер на 150 млн. евро за националната програма за саниране, след като в началото на миналия месец правителството одобри необходимите държавни гаранции.

Освен Банката за развитие на Съвета на Европа донори за програмата са германската банка KfW (100 млн. евро) и Европейската инвестиционна банка (250 млн. евро).

Националната програма за енергийна ефективност беше приета от Министерския съвет в началото на 2015 г. Първоначално тя предвиждаше предоставянето на безвъзмездна финансова помощ за саниране на частни жилищни сгради с не по-малко от 36 апартамента, построени по индустриален способ. От тази година обхватът ѝ беше разширен и с по-малки блокове, както и с масивни жилищни сгради, строени преди края на април 1999 г.

ББР отговаря за финансирането за програмата и сключва споразуменията със сдруженията на собствениците и областните управители. За цялостния процес по строителството отговарят общините, които провеждат тръжните процедури и регистрират сдруженията на собствениците.

Данните на Българската банка за развитие сочат, че получените искания за финансиране по националната програма са почти 2 хил., а сключените договори – почти 1 900.

Заявления за участие в програмата са подадени от 143 общини. Бургас вече изпреварва Благоевград и е на първо място с 202 заявления. Благоевград е със 146, София със 116, Хасково със 106 и Стара Загора със 70.

Подписването на договори за целево финансиране ще се извършва съобразно разполагаемия финансов ресурс. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството са публикували и информация, в която уточняват, че изпълнението на дейности по сградите, които ще бъдат одобрени и ще имат подадени искания към ББР за сключване на договори за целево финансиране през 2016 г., може да започне едва през 2017 г. след като са сключени договорите за целево финансиране и след като бъдат приключени дейностите по всички сгради със сключени договори за целево финансиране през 2015 г. и при наличен пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още