IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството одобри държавни гаранции по два заема за програмата за саниране

МС даде зелена светлина и да се преговаря за 300 млн. евро заем от ЕБВР за Фонда за гарантиране на влоговете в банките

17:27 | 03.02.16 г.
Правителството одобри държавни гаранции по два заема за програмата за саниране

Правителството одобри на днешното си заседание държавни гаранции за два заема на обща стойност 250 млн. евро за националната програма за безплатно саниране.

Единият заем е за Българската банка за развитие (ББР), отпуснат от германската банка KfW, и е на стойност 100 млн. евро, а другият – от Банката за развитие на Съвета на Европа, като стойността му е 150 млн. евро.

Гаранциите се предоставят на основание Закона за държавния бюджет за 2016 г., който предвижда издаване на държавни гаранции по нови външни заемни споразумения на ББР за финансиране на Националната програма за саниране в размер до валутната равностойност на 1 млрд. лв. при спазване на законодателството в областта на държавните помощи, поясняват от Министерския съвет.

Припомняме, че националната програма за енергийна ефективност беше приета преди година от Министерския съвет. Бюджетът й е 1 млрд. лева. Първоначално тя предвиждаше предоставянето на безвъзмездна финансова помощ за саниране на частни жилищни сгради с не по-малко от 36 апартамента, построени по индустриален способ. От тази година обхватът й е разширен и с по-малки блокове, както и с масивни жилищни блокове, строени преди края на април 1999 г.

Освен KfW и Банката за развитие на Съвета на Европа, донор на програмата е и Европейската инвестиционна банка, която отпусна на ББР 250 млн. евро.

ББР отговаря за финансирането за програмата, като сключва споразуменията със сдруженията на собствениците и съответните областни управители. Целият процес по саниране обаче се организира и движи от общините, които провеждат всички тръжни процедури и отговарят за регистрирането на сдруженията.

Към момента  ББР е сключила около 1 800 договора за обновяване на жилища, а подадените заявления са почти 2 хил.

На днешното си заседание правителството одобри и проекта на гаранционно споразумение между България и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за предоставяне на държавна гаранция за заем за Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) в размер на 300 млн. евро.

За вземането на заема се реши след затварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) и стартиралото впоследствие изплащане на гарантираните депозити във финансовата институция. Целта е фондът да има възможност да изплаща влогове при евентуално затруднение на други банки, за да не се срине доверието в системата за гарантиране на депозитите.

С решението си Министерският съвет дава мандат на финансовия министър да води преговори с ЕБВР, а постигнатото споразумение ще подлежи на ратификация.

Кабинетът издаде и държавна гаранция по Закона за кредитиране на студенти и докторанти в размер до 50 млн. лева за отпуснатите кредити на студенти през годината.

Програмата за държавно гарантиране на заеми за студенти стартира през 2010 г. По нея работят четири банки - Банка ДСК, Райфайзенбанк България, Алианц Банк България и Юробанк България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още