IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Желанието да се санират повече сгради влошава качеството на строителството

Масово се полага изолация от 5 см, което не е оправдано предвид вложените усилия, коментира Борислав Радулов от Асоциацията за изолации в строителството

09:58 | 22.03.16 г.
Желанието да се санират повече сгради влошава качеството на строителството

Желанието да се санират възможно най-голям брой сгради води до пропуски в качеството на строителните дейности. Това каза Борислав Радулов от Българската асоциация за изолации в строителството в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. 

Националната програма за саниране по скоро забави процесите, защото много от собственици решиха да изчакат дали ще стане така нареченото безплатно саниране, каза още Радулов.

"Очевидно е, че министерството (Министерството на регионалното развитие и благоустройството - б.ред.) прави всичко възможно за съживяване на интереса. Свалянето на критериите, за да могат да участват повече сгради и по-малки сдружения на собствениците, показва, че очакваният интерес не се сбъдна. Имаше едни критерии, които се оказаха високи", коментира експертът.

"Промените в закона за етажната собственост също целят да елиминират пречки и несъгласия на малък брой живущи в сградата", каза още Радулов. "Когато живеев в общи сгради, трябва да има и принудителен елемент. Така не е само в България. Този пример го има и в други европейски страни", посочи той.

По думите на Радулов съществуват притеснения за това какво е качеството и дали материалите, които се влагат, са с това приложение. "Говори се, че тази година ще има готови над 1 200 сгради. По най-груби сметки това е около половината обявен ресурс. Това са средства, които всички ние ще платим", допълни той.

Радулов каза, че масово се полага изолация от 5 см, което макар и "по-добре от нула", не е оправдано от гледна точка на вложените усилия. "При изпълнението на този вид строително-монтажни дейности отново има проектиране, преминаване през всички процеси на строителството. Едно и също е, независимо колко сантиметра изолация ще се постави", заключи Радулов.

"Искрено вярвам, че на всеки следващ проект ще бъде обърнато нужното внимание. Не е толкова важен броят на санираните сгради, защото програмата няма да спре, защото интересът е голям", коментира експертът.

Вижте целия разговор във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още