IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Усвоени са малко над половината пари от проекта за саниране с евросредства

Останалите пари са прехвърлени за други проекти в рамките на наддоговорения бюджет по старата ОПРР, за да не бъдат изгубени

17:36 | 11.03.16 г.
Усвоени са малко над половината пари от проекта за саниране с евросредства

По злополучния проект за саниране на панелни блокове с европейски пари са усвоени 28 млн. лева от предвидените 50 млн. лева. Останалите са прехвърлени към други проекти, реализирани със средства от старата оперативна програма „Регионално развитие“ (ОПРР) 2007-2013 г. в рамките на наддоговорените средства, за да не бъдат загубени.

Това става ясно от писмен отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на въпрос от депутата от БСП Лява България Манол Генов.

С парите са извършени технически обследвания на всички 299 сгради, които са подали заявления за участие в проекта „Енергийно обновяване на българските домове“. В цялост са изпълнени дейностите по 156 сгради. Останалите 143 блока бяха прехвърлени към правителствената национална програма за саниране.

Проектът за саниране на блокове с европейски пари трябваше да тръгне още през 2012 г., като предвиденият бюджет беше определен да стигне за около 180 сгради, включително и ако те се нуждаят от допълнително укрепване. Заради политическите трусове през 2013 и 2014 г. обаче изпълнението му се забави много и беше невъзможно да се усвои пълният бюджет.

Основната работа по проекта беше свършена набързо през миналата година, като през 2014 г. се стигна до окрупняване на обществените поръчки за строителните дейности по региони заради невъзможността бързо и в срок да се проведат толкова много търгове.

Отделно по проекта беше отделен и фонд в размер на 10 млн. лева за по-достъпно кредитиране за хората, които не можеха да си позволят самоучастие, когато такова се изискваше. Парите бяха блокирани в Корпоративна търговска банка, която управляваше фонда. Междувременно заради безплатната правителствена програма беше взето решение самоучастието да отпадне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още