IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засега ботаническата градина в Балчик остава защитена територия

ВАС отхвърли жалбата на Държавен културен институт Културен център “Двореца“ срещу заповедта на министъра на околната среда и водите, с която Ботаническа градина – Балчик е обявена за защитена местност

13:46 | 27.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Засега ботаническата градина в Балчик остава защитена територия

С решение на тричленен състав Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на Държавен културен институт Културен център “Двореца“ – град Балчик, срещу заповедта на министъра на околната среда и водите, с която Ботаническа градина – Балчик бе обявена за защитена местност, съобщиха от съдебната институция.

Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Според ВАС оплакването в жалбата, че територията на ботаническата градина е в границите на застроителния план на град Балчик и поради това не може да бъде обявявана за защитена територия, е неоснователно. Доказателствата по делото ясно сочат, че Ботаническа градина – Балчик попада в обхвата на общ градоустройствен план, но не и в рамките на подробни застроителен и регулационен план. Освен това за обекта е бил изработен и кадастрален план.

Наличието на такива планове обаче не изключва възможността за обявяването на ботаническата градина за защитена територия. При действащото законодателство няма пречка терени, включени в общ градоустройствен план или общ устройствен план, да бъдат обявени за защитени територии. Ограничението се отнася до случаите, при които в защитените територии, по-големи като обхват, попадат и населени места, които не се третират като защитена територия.

Това не е налице в случая, защото Ботаническа градина – Балчик не е населено място, урбанизирана територия, нито селищно образувание, уточняват още от ВАС.

Съдът не приема и твърдението на Държавен културен институт Културен център “Двореца“, че след като територията е обявена за паметник на културата със заповед на министъра на културата, не е необходимо да бъде обявявана за защитена местност.

Съгласно чл. 6, ал. 3 от Закона за защитените територии паметниците на културата, попадащи в границите на защитените територии, запазват режима си на опазване и ползване, определени по Закона за паметниците на културата и музеите. В този смисъл законодателят предвижда възможност за двоен статут на определени обекти – като паметници на културата и като защитени територии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още