IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срив на пазара на имоти? Не и на Луната

От началото на годината 1 акър (4047 кв. м) на лунната повърхност е поскъпнал с 40%

10:49 | 18.12.07 г.
Срив на пазара на имоти? Не и на Луната

За инвеститорите в имоти, пострадали от тазгодишния срив на пазара в САЩ, може би ще е от полза да потърсят място за инвестиции по-далеч, може би дори извън Земята, пише Ройтерс.

Интернет проучване за цените на парцели на Луната показват, че 1 акър (4047 кв. м) на лунната повърхност е поскъпнал с 40% от началото на 2007 г., сочи полусериозен, полушеговит анализ на инвестиционната банка UBS.

Освен това стратезите, анализирали архив от интернет новини, смятат, че тенденциите на пазара на имоти на Луната може дори да бъдат индикатор за цените на жилищата в САЩ.

Нараствайки рязко между 1997 и 2001 г., цените за лунен парцел са преживели и спад през 2002-2003 след пукането на dot.com балона, който може да бъде определен като „среда на цикъла“, казват от банката.

Цените обаче се оказват „устойчиви на гравитацията“ и достигат рекордното ниво от 37 долара за 1 акър през декември 2005 г. - девет месеца преди да бъде достигнат върхът на жилищния пазар в Щатите.

Спадът им също се отчита малко по-рано, като цените за лунните имоти падат с 56% до 16 долара за 1 акър между 2005 г. и януари 2007 г, се посочва в доклада.

Изчисленията ни показват, че цените на парцелите на Луната очевидно могат да бъдат разумен индикатор за цените на жилищата в САЩ, като ги изпреварват с около 12 месеца. Това означава, че най-ниското ниво на цените на американските жилища може да бъде достигнато около началото на 2008 г.“, казват от банката.

От UBS обаче са побързали да се застраховат срещу прибързани изводи, като добавят: „Това определено не е прогноза“.

Според договори на ООН правителствата не могат да имат претенции върху собствеността на Луната. Засега обаче опитите да се затвори вратичката в законите, която дава възможност на физически или юридически лица да имат такива, не успяват да привлекат достатъчно подкрепа.

През 2004 г. президентът на САЩ Джордж Буш обяви, че Щатите планират да изпратят отново астронавти на Луната до 2020 г.

От UBS обаче уточняват, позовавайки се на данни от „водеща агенция в сферата на лунните имоти“, че най-много парцели на Луната притежават германците, следвани от шведите, англичаните и поляците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още