IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купуват терен за 12 млн. евро за първия IKEA в София

До 2011 г. у нас ще бъдат отворени три магазини IKEA - един в София и два в страната

12:37 | 28.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Купуват терен за 12 млн. евро за първия IKEA в София
Гръцката група Fourlis е подписала предварителен договор за закупуването на терен в София, върху който ще бъде изграден първият хипермаркет IKEA у нас, съобщиха от компанията за Investor.bg. Fourlis обяви, че е в напреднали преговори за терена още през ноември миналата година.

Стойността на сделката е 12,081 млн. евро. От компанията засега отказаха да дадат информация относно големината и местонахождението на терена.

Плановете на групата, която държи правата за развитие на шведската верига магазини за мебели, са да започнат строителство на хипермаркета по-късно тази година, а откриването е запланувано за 2009 г.

На въпрос на Investor.bg от Fourlis отговориха, че цените в магазините IKEA в България ще бъдат по-ниски в сравнение с тези в Гърция. „Концепцията ни е ценовата политика да е съобразена с конкретната страна, на която навлизаме“, коментираха от компанията. „В момента брутният вътрешен продукт на глава от населението в България е по-нисък от този в Гърция, логично е да започнем и с по-ниски цени в магазините.“

Fourlis възнамерява да отвори три магазина на IKEA у нас до 2011 г., два от които извън София.

В момента тя има два хипермаркета в Гърция – съответно в Атина и Солун, и възнамерява да увеличи техния брой до седем до 2011 г., от които три в Атина, един в Солун и три в останалата част на страната. Компанията ще отвори и магазин в Кипър. Вторият магазин в Атина ще бъде отворен в края на март.

Fourlis, която оперира и магазините Intersport в Гърция, Кипър, Румъния и България, възнамерява да увеличи общия им брой в четирите страни до 50 или 60 до 2010 г. в сравнение с 32 в момента. У нас тя има един магазин Intersport в Mall of Sofia, като плановете са техният брой да достигне между 5 и 10 за периода, както и 15 в Румъния.

Fourlis отчете приходи от над 670 млн. евро за финансовата година 2006/2007 в сравнение с 482 млн. евро за предходната година. Печалбата й преди данъци беше 65,2 млн. евро в сравнение с 48 млн. евро година по-рано.

IKEA е основана в Швеция през 1943 г. Днес тя има 260 магазина в 34 страни. Хипермаркетите на компанията са имали над 583 млн. посетители през финансовата година 2007, 60% от които са били жени. Оборотът на магазините й за финансовата година е 20,7 млрд. евро.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още