IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нужни са още 3 млрд. долара за възстановяване на Световния търговски център

Досега сметките показваха, че за възстановяването ще са нужни 15 млрд. долара

09:49 | 01.07.08 г.
Нужни са още 3 млрд. долара за възстановяване на Световния търговски център

Възстановяването на Световния търговски център, разрушен при атентатите на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк, няма да бъде завършенo, както беше планирано, до средата на следващото десетилетие и ще струва с 3 млрд. долара повече от прогнозираното, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на информация от запознати с проекта.

Собственик на терена, с площ 65 хил. кв. м в Долен Манхатън, е The Port Authority of New York and New Jersey, агенцията, отговаряща за транспортната инфраструктура в Ню Йорк и Ню Джърси.

От агенцията, която има главна участие във възстановяването, признават, че ще отнеме месеци да се определят бюджетът на проекта и сроковете за неговото изпълнение.

Запознати с проекта казват, че изграждането на основните му компоненти ще бъде забавено с една до три години и ще струва между 1 млрд. и 3 млрд. долара повече от настоящата оценка от 15 млрд. долара. Те подчертават, че тези прогнози са предварителни и може да бъдат опровергани.

Закъснението означава, че планираният паметник в чест на 11 септември, няма да бъде завършен до 11 септември 2011 г. - десетата годишнина от терористичните атаки. От Port Authority се надяват да бъде открита поне част от паметника с площ над 32 хил. кв. м, която включва две празни пространства, символизиращи двете разрушени кули и подземна зона за посетители и музей, казват запознати с проекта.

Плановете за Световния търговски център предвиждат паметник, пет офис кули, топла връзка за достъп до подземна железопътна линия и театрален център.

Дизайнът на топлата връзка във формата на крило, неговите подземни коридори и подпори, са се оказали трудни за реализиране в рамките на първоначалния бюджет от 2 млрд. долара. Последно, откриването на тази връзка е било насрочено за 2011 г., но вероятно няма да бъде открита до 2014 г. Фондацията, която следи изграждането на паметника, междувременно трябва да финализира някои аспекти от надземната част от проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още