IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Plaza Centers ще строи търговски и офис комплекс в София за 75 млн. евро

Компанията е придобила дял от 51% в проекта от местен предприемач срещу общо 7,14 млн. евро

15:25 | 03.02.09 г.
Plaza Centers ще строи търговски и офис комплекс в София за 75 млн. евро

Базираната в Холандия компания за имоти Plaza Centers N.V. обяви, че е придобила контролиращ дял в проект за изграждането на търговски и офис комплекс с площ 75 хил. кв. м в София.

Plaza е придобила дял от 51% в проекта от местен предприемач срещу общо 7,14 млн. евро. Сумата включва плащане в брой на 2,78 млн. евро и поемането на дълг в размер на 4,36 млн. евро, който представлява 51% от общата задлъжнялост по проекта.

Освен това Plaza ще запази правото да придобие дял от още 24% в проекта за шест месеца след старта на строителството.

Местният предприемач, чието име остава неназовано, ще задържи останалия дял като партньор в съвместното дружество, като Plaza ще управлява строителството.

Вече се извършва проектирането на обекта, като се планира да има общо 75 хил. кв. м брутна застроена площ, включително паркинг площи.

Теренът е разположен на идеално място до главно кръстовище, на 2,7 км от центъра на София, се отбелязва в съобщението на компанията.

Очаква се общият бюджет за развитието на проекта да възлезе на 75 млн. евро, като строителството трябва да започне през 2010 г.

“Има значително търсене в България и особено в София на висококачествени търговски площи на добри локации. Освен това има значителен недостиг на офис площи в града, особено с паркинг съоръженията“, коментира сделката Ран Щаркман, президент и изпълнителен директор на Plaza Centers N.V.

„Сделката изискваше ограничено незабавно финансиране от страна на двамата партньори благодарение на банковото финансиране, осигурено за придобиването на терена“, добавя той.

Това е вторият проект на Plaza у нас, след като компанията придоби проект за изграждане на търговски център в Шумен през ноември 2007 г.

Plaza е подразделение на израелската компания Elbit Imaging. В края на миналата година израелски медии съобщиха, че компанията е решила да отложи реализацията на 26 от своите 32 проекта „заради пазарния климат“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още