IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания губи по 52 пъба седмично

Най-уязвими са малките пъбове, посещавани само от местни клиенти

12:33 | 22.07.09 г.
Великобритания губи по 52 пъба седмично

През първата половина на годината във Великобритания са били затваряни по 52 пъба седмично – този темп е с една трета по-голям в сравнение със същия период на 2008, сочат данни на Британската асоциация на производителите на бира и пъбовете (British Beer & Pub Association).

Най-уязвими са малките пъбове, посещавани само от местни клиенти.

Заведенията, които предлагат и храна, са далеч по-гъвкави спрямо рецесията.

Същевременно са били отваряни по два брандирани пъба и кафенета на седмица, става ясно още от данните.

„Пъбовете вече разнообразяват предлагането си, но за съжаление, ако сте малък пъб, който посещават само местни клиенти, не може да се превърнете в модерен градски бар“, посочват от асоциацията.

„Най-голямо влияние оказва рецесията. По-малко хора излизат и по-малко хора харчат пари в кръчми и барове, независимо от това къде се намират“.

Темпът на затваряне е най-бързият, откакто се следи броят на британските пъбове от 1990 г. Броят им е намалял с 2377 през изминалата година до общо 53 466.

Главният изпълнителен директор на асоциацията Дейвид Лонг казва пред BBC, че икономическият натиск от рецесията допълва този от забраната за пушене в заведенията, увеличения на данъци и „регулаторни спънки“.

Заради затварянето на пъбове 24 хил. работни места са били съкратени, допълва той.

Миналия месец английската компания за производство на бира Marston's обяви намерение да привлече 176 млн. лири чрез продажба на акции, като се очаква по-голямата част от средствата да бъдат използвани за построяването на нови пъбове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още