IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IKEA продължава разширяването си на Балканите

Процесът обаче е затруднен от бюрокрация и високи цени на земята, в някои случаи до 550 евро на кв. м

11:12 | 20.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
IKEA продължава разширяването си на Балканите

Шведската верига за мебели IKEA смята да продължи програмата си за разширяване на Балканите въпреки някои бюрократични трудности и проблеми с откриването на подходящи терени.

Компанията вече е купила земя в Хърватска, но все още не е намерила подходящ парцел за първите си магазини в Словения и Сърбия поради проблеми с цената или със собствеността, казва Драган Скалушевич, директор на IKEA за Хърватска, Словения и Сърбия, цитиран от Ройтерс.

„Не става дума за проблем, по-скоро за ситуация”, казва той. „Купуването на 30-35 хектара земя във Великобритания, Франция и Испания е също толкова проблем, колкото в Сърбия.“

IKEA вече има производство в трите държави, като от Словения изнася продукти за 80-85 млн. евро, от Хърватска стойността е 25 млн. евро, а от Сърбия – 2-2,5 млн. евро.

„Този регион е част от нашите планове за 2010-2020 г., така че не можехме да отворим магазини тук преди 2010 г., дори и да искахме“, казва Скалушевич.

По думите му компанията все още преговаря с властите в Любляна относно парцели за магазините поради проблеми с цената. „Най-ниската цена, която ни бе предложена тук, е 500-550 евро на кв. м. Това е прекалено много за нас.“

Проблемите със собствеността в Сърбия и Хърватска са по-сложни, като към земята няма изградена инфраструктура, а разходите за развитие са високи. „Да се развие един терен струва 1 млн. евро в Словения, 14 млн. евро в Хърватска и 50 млн. евро в Сърбия.”

До април или май 2010 г. компанията очаква да получи разрешително за строеж за магазина си в Хърватска, като той може да бъде готов до 2011 г.

IKEA напредва с плановете си и за Сърбия. „Обмисляме да транспортираме мебелите за Сърбия от Пиаченца в Италия“, казва той, като добавя, че компанията се опитва да намали бюрократичната тежест при процеса.

„Митническите процеси тук изискват много документи. Очаквахме по-улеснени процедури в Сърбия”, коментира Скалушевич. „Ако камион с кисело мляко от Полша чака две седмици, за да пресече границата, ще имате проблем с изтичане на срока.“

За да определи точните дати за отваряне на магазините на Балканите, IKEA ще вземе предвид развитието на местните икономики, заплатите и покупателната способност.

Относно пазара в Сърбия, на който компанията се завръща след две десетилетия, Скалушевич казва, че прилича на Полша през 1995-96 г. „През 1993 г., когато за пръв път стъпихме в Полша, продажбите бяха на стойност 15-18 млн. долара, но след 1999-2000 г. тези пазари драстично се промениха с ръст в продажбите поне 20%.“

Купувачите от Сърбия представляват 8% от продажбите на магазините на IKEA в Будапеща, а хърватските купувачи – една четвърт от тези в Грац.

През юни от IKEA казаха, че може да инвестират „милиарди евро“ в нови магазини на Балканите в зависимост от темповете на развитие на икономиките в региона.

Компанията обмисля отварянето на три или четири хипермаркета в Сърбия, два в Хърватска и един в Словения, каза тогава Пер Кауфман, генерален директор на компанията за Русия и Източна Европа. По думите му на по-късен етап може да бъде отворен и магазин в Албания.

В началото на юни създателят на IKEA Ингвар Кампард каза, че компанията може да освободи още служители, главно в логистичния и производствения отдел, поради пониженото потребление.

Компанията планира няколко магазина и в България, по-специално в София и на Черноморието, за които вече е купила терени. Първият от тях се очаква да бъде в столичния кв. „Витоша“ и по информация от миналата година трябва да бъде отворен през 2010 г.

През септември 2008 г. IKEA реши да затвори завода си в Румъния заради растящите цени на дървесината в страната.

Също миналата година от компанията бяха казали, че ще замразят голяма част от инвестициите си в Полша и ще се фокусират върху експанзията си на Балканите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още