IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на пазара на бизнес имоти в САЩ през 2010 г.?

Дъното на пазара на бизнес имоти в САЩ ще настъпи догодина, сочи доклад

12:59 | 05.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бъдещето на пазара на бизнес имоти в САЩ през 2010 г.?

Пазарът на бизнес имоти в САЩ, който бе сериозно засегнат от рецесията, вероятно ще достигне дъното през 2010 г, сочи ново проучване, проведено сред инвеститори, предприемачи, кредитори и консултанти.

Стойностите на бизнес имотите ще се понижат средно с около 40% от пика в средата на 2007 г., като за някои сегменти спадът ще бъде 50%. Това сочат резултатите от доклад, проведен съвместно от Urban Land Institute и PricewaterhouseCoopers LLP.

Според доклада това ще бъде най-тежкият спад в сектора на бизнес имотите от Голямата депресия насам, а настроението сред анкетираните остава „определено негативно“.

Търговските и офис имотите ще понесат най-големи поражения заради слабия пазар на труда и предпазливостта на потребителите. В същото време увеличаващата се група от потенциални купувачи ще помогнат на жилищния сектор да се възстанови по-рано от някои други сегменти на пазара на бизнес имоти.

„Това ще бъде година, която ще предостави огромни възможности за инвеститорите при най-ниските нива в рамките на поколения“, казва Сюзън Смит, директор в подразделението за консултантски услуги за недвижимите имоти в PricewaterhouseCoopers. По думите й на пазара има „огромен обем от пари“, които очакват подходящи инвестиционни възможности.

Собствениците на имоти, които са взели прекалено големи заеми или са си направили нереалистични планове, ще бъдат принудени да продават, а победителите ще бъдат онези, които разполагат с кеш.

Възстановяването ще започне в момента, в който американските финансови институции, подкрепени от държавни капитали, са в състояние да постигнат споразумение за преструктуриране с длъжниците с просрочени кредити. Също така банките ще започнат да се освобождават от имотите, както и правителството, което ще притежава активи от пазара на имоти, придобити от фалиралите кредитни институции, се посочва в доклада.

Въпреки това дълговите пазари ще продължат да бъдат изключително слаби през 2010 г., тъй като банките ще започнат да увеличават кредитирането съвсем бавно, а слабият пазар на труда ще пречи на по-активния процес на възстановяване, поне в началото.

В анкетата за годишния доклад са взели участие близо 1000 представители на сектора на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 05.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още