IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредити върху бизнес имоти крият риск за икономиката в САЩ

До 2014 г. ще настъпи матуритетът на кредити върху бизнес имоти за 1,4 трлн. долара, които застрашават цялата икономика, ако не може да бъдат рефинансирани

15:47 | 11.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Кредити върху бизнес имоти крият риск за икономиката в САЩ

Кредити, обезпечени с бизнес имоти, на стойност милиарди долари може да бъдат просрочени през следващите няколко години, което ще бъде пагубно за американската икономика, освен ако регулаторите не вземат мерки още от сега. Това се казва в доклад на контролната комисия към американския Конгрес, отговаряща за програмата за спасяване на проблемни активи TARP.

Документът трябва да послужи като предупреждение за регулаторите да ускорят изготвянето на програма, насочена към предотвратяване на повторна банкова криза, казва Елизабет Уорън, професор по право в Харвард и председател на комисията.

Между 2010 и 2014 г. ще настъпи матуритетът на кредити върху бизнес имоти на обща стойност 1,4 трлн. долара. Кредитополучателите на почти половината от тях дължат повече отколкото струва техният имот.

Ако поради икономическите условия и по-строгите стандарти за кредитиране тези заеми не могат да се рефинансират, „стотици“ банки може да фалират, което ще бъде фатално за цялата икономика, сочи докладът.

„Задава се сериозен проблем и той ще засегне и без друго отслабналата финансова система“, казва Уорън, цитирана от Bloomberg.

Най-сериозно засегнати вероятно ще бъдат малките и средни по размер банки. Според доклада почти 3 хил. банки имат сериозна експозиция към кредити, обезпечени с бизнес имоти. Сред тях са 2 115 банки с активи на стойност между 100 млн. и 1 млрд. долара.

Според Уорън регулаторите трябва да провеждат стрес тестове за малките и средните по размер банки и да инвестират повече ресурси и време в стратегическо планиране.

Сред възможните модели на действие са капиталови инжекции за малките банки, кредитиране за малките и средни предприятия или създаването на правителствен фонд за гарантиране на кредитите в портфолиото на по-малките банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още