IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пловдив с нов мол през септември, по-късно и други в по-малки градове

Търговски центрове в Пловдив, Благоевград, Търговище, Видин и Добрич просрочват първоначалните дати за своето откриване, но ще бъдат реализирани

08:31 | 17.02.10 г.
Пловдив с нов мол през септември, по-късно и други в по-малки градове

За редица търговски центрове бе планирано скоро да отворят врати, но дали поради предпазливост или финансови затруднения все още не се чува масово рязане на ленти. Въпреки забавянето обаче е налице увереността, че те ще се появят на бял свят. Някои анализатори дори смятат, че пазарът на молове бавно ще се засилва през 2010 г.

Пример за търговски център, който макар и с известно забавяне, ще бъде реализиран тази година, е Markovo Tepe Mall в Пловдив на инвеститора „Мелина” ООД. По данни на консултантската компания Фортън грубият строеж на мола е завършен и в момента се извършват довършителни работи. Центърът ще бъде открит през септември 2010 г. Над 60% от площите са усвоени, а останалите се преговарят с конкретни наематели. За част от тях магазинът им в Марково Тепе ще бъде първи за града.

Към момента договор за отдаване под наем с мола са сключили супермаркет Била, център за забавления на площ над 2 хил. кв. м. Ще има голяма зона за хранене с представителите на различни вериги ресторанти като Fancy, Pizza Hut, Burger King. Други наематели са магазините на Orange center, парфюмерия Pretty shop, Lacoste и GANT, Dan Cassidi, Subra аптека, Inmedio, магазини за бижутерия и др. Наемите в мола варират между 15 и 60 евро на кв. м за магазините в зависимост от площта и местоположението в проекта.

Друг мол, който се очакваше да бъде завършен в началото на 2011 г. - City Mall Blagoevgrad, ще бъде осъществен, но на по-късен етап, съобщават от Фортън. Инвеститор в мола е холандската Redstone. По първоначални данни планираното вложение възлиза на 36 млн. евро.

Със забавена реализация е и проектът за търговски парк в Търговище на Грийнфилд България ООД. Търговище Парк трябваше да бъде завършен през март тази година, но създалата се икономическа ситуация предопредели отлагането му.

Плод на регионалната експанзия на моловете са и проектите на австрийската Cuubuus Gruppe във Видин и Добрич с марката Aquario. Планираше се Aquario Shopping Center Dobrich и Aquario Shopping Center Vidin да отворят врати през второто тримесечие на тази година, но предвид търсенето на пазара в момента реализирането им ще се забави.

За трудности в сектора по-рано съобщиха и от листнатия на Лондонската борса инвестиционен фонд European Convergence Develop. CoPLC (ECDC). Компанията е прекъснала работата си по строежа на търговските центрове в Бургас и Сливен. Въпреки изминалата трудна година фондът е намерил наематели за над 50% от площите в Rousse Mega Mall, за които има подписани предварителни и окончателни договори. Търговският център е изграден на груб строеж и текат довършителни работи. Проектът ще отвори врати тази есен.

В София тази година се очаква да отворят врати два големи търговски центъра - Сердика Център и Карфур Цариградски Мол, а във Варна - Гранд Мол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още