IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на луксозни имоти все по-труден

Освен високите цени и слабата активност на пазара по принцип, в момента, дори и да има търсене, насрещни оферти липсват

08:29 | 01.03.10 г.
Пазарът на луксозни имоти все по-труден

Какво означава един апартамент да е луксозен? Да струва милиони – не. Да създава усещане за лукс – да. Цял комплекс от фактори провокира това чувство, като се започне от местоположение, инфраструктура, съседи и се стигне до обзавеждане и просторност на помещенията.

Именно този тип имоти са малко на брой в България. Много хора считат един имот за луксозен, ако е напълно завършен и прилично обзаведен, което не във всички случаи се смята за лукс от други, коментират от Гранд Недвижими Имоти Варна пред Investor.bg. За някои лукс би бил апартаментите да са с над 3 метра височина, което се среща на малко места. С такава характеристика във Варна са едва една-две сгради.

В София хубавите оферти за луксозни апартаменти се изтеглиха от пазара, обясняват от Бългериан Пропертис. Има случаи, в които купувачите търсят качествен луксозен имот, но няма оферта, която да отговори на изискванията.

Широк е ценовият диапазон, в който попадат луксозните имоти. В София такива имоти се продават между 1000-4000 евро на кв. м, но има и случаи, в които цената може да достигне 5000 евро на кв. м, особено при собствеността с „непреходна стойност”. Този тип имоти са единствени по рода си и не са подвластни на пазарни тенденции, уточняват от Бългериан Пропертис. В София това са жилищата в района на Докторската градина, по ул. „Московска” и жълтите павета.

Различно е мнението на Юник Естейтс за цените около Докторски паметник, където според данни на компанията апартаментите, които миналата година са стрували 3500-4000 евро на кв. м, сега са с 1000-1500 евро отстъпка на кв. м. В околностите на София предпочитаните луксозни имоти са къщите. Къща, разположена на 1 декар двор с 500 кв. м РЗП може да струва между 700 хил. и 1,5 млн. евро.

Спрямо миналата година няма промяна в продажбите, смятат от Бългериан Пропертис. Единствено през ноември се наблюдава оживление на пазара в София, но само за апартаменти на по-ниски ценови нива. Според тях това се дължи на това, че хората са усетили спада на цените и са решили да се възползват, а отчасти и заради опасения, че плащанията по продажбите ще стават по банков път. Сделките с наеми на апартаменти в града пък са демонстрирали активност през януари.

Във Варна пазарът на луксозни апартаменти е по-вял, а сключването на наеми за луксозните апартаменти там е приключило с края на летния сезон, посочват от Бългериан Пропертис. От компанията добавят, че там по-скоро се търсят по-евтини ваканционни жилища на цена между 1200 и 2000 евро на кв. м.

Според Гранд интересното е, че делът на търсенето на луксозни апартаменти в общото търсене на жилища е нараснал. Ако преди е бил 5-8%, сега той е 20-30%. Най-често се търсят луксозни апартаменти в централните части, около Морската градина, по пътя към Златни пясъци, Траката, Св. Св. Константин и Елена.

Докато чужденците предпочитат по-евтини имоти, основните купувачи във високия ценови сегмент са българи. Това са предимно хора със собствен бизнес или работещи за големи мултинационални компании. Финансирането на сделката става както изцяло със собствени средства, така и чрез теглене на заем от банка. Обикновено се купуват с цел живеене, а не с цел инвестиция, тъй като хората вече търсят друг начин да съхраняват парите си, коментират от Юник Естейтс.

Не се очаква бум в продажбите на луксозните апартаменти, смятат брокерите. Малко са луксозните имоти, а строителство на такива не е започвано по време на кризата. Според част от тях цените няма да продължат да се понижават, докато други прогнозират възможен лек спад в рамките на следващата година и половина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още