IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водостъргачи от бъдещето

Архитект от Малайзия развива идеята за плаващ остров, като го превръща в подводен небостъргач, който произвежда енергия

09:18 | 11.03.10 г.
Снимка: www.evolo.us
Снимка: www.evolo.us

Морското равнище се покачва, така че защо да не приспособим сградите за живот в океана? Такъв подход има проектът Water-Scraper (Водостъргач) – футуристичен плаващ град, който се самозахранва с енергия. 

Проектът на архитекта Сарли Адре бин Саркум от Малайзия е отличен със специална награда в конкурса на американското списание eVolo. Дизайнът разширява идеята за плаващ остров, като я превръща в подводен небостъргач, който произвежда енергия и в който се отглежда необходимата за обитателите му храна.

Проектът използва разнообразие от "зелени" технологии. Той генерира електроенергия от морски вълни, вятър и слънчева енергия и произвежда хранителни продукти чрез земеделие, аквакултури и хидропонични техники (при които растенията се отглеждат във водна среда без необходимост от почва).

На повърхността на потопения небостъргач има малка гора, а на по-долните нива са пространства за обитаване и работа. Сградата се поддържа в изправено състояние чрез специална система, подпомагана от пипала като на сепия, които генерират кинетична енергия.

Архитектът описва бъдеще, “в което земята като ресурс не достига, това е естествен напредък, който сами създаваме. Около 71% от повърхността на Земята е покрита от вода, затова е единственото естествено развитие да населим океана някой ден.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още