IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специалисти: Децата трябва да се учат на финансова грамотност

Добре е малките отрано да разберат, че парите са ограничен ресурс и ако искат много силно нещо, трябва да спестяват

18:48 | 01.06.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

От ранно детство децата трябва да се научат да спестяват пари и да планират разходите си, съветват финансови експерти. Ако родителите се опитват да задоволяват всяка детска прищявка, добре е да се  замислят дали наистина правят нещо добро за децата си или им дават лош пример за това да харчат, без да се замислят колко струва всяко нещо и каква е стойността на парите.

„Семейството е мястото, където трябва да се поставят основите на финансовата грамотност“, коментира темата Цветанка Минчева,  директор Банкиране на дребно и член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк.

Планиране, поемане на риск, разпределяне на парите, така че да могат да се покрият определени нужди в бъдеще – всичко това са неща, които родителите трябва да обсъждат с децата си, препоръчва Минчева. Добре е според нея детето отрано да разбере, че парите са ограничен ресурс и ако иска много силно нещо, то трябва да си го постави за цел и да спестява.

Когато децата искат хубави играчки, те трябва да разберат, че това има своята финансова стойност - с други думи родителите трябва да обяснят на децата си, че играчките струват пари и че те са работили, за да спечелят тези пари, смята Антоанета Куртяну, директор Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране и член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк.

„Добре е още от най-ранна детска възраст да възпитаме у децата си способността да планират кога и за какво да харчат парите, с които разполагат“, добави още Куртяну.

Посланието ни като родители към децата ни би трябвало да е – „Планирай разходите си и помисли как можеш да спечелиш парите, които искаш да похарчиш“, препоръчва още Куртяну. Според нея е много важно също да се възпита у децата умението да спестяват, да отделят винаги някаква част от парите, които получават, като резерв за в бъдеще, когато тези средства могат да им бъдат много по-необходими.

Когато обаче има хубав повод – рожден ден или друг празник, не лишавайте детето си от заслужения подарък, смята Куртяну. Важното е децата да знаят, че парите не падат от небето и че трябва да се потрудят, за да ги спечелят, категорична е тя.

Децата трябва да се научат да работят за парите си, препоръчва и Росица Вартоник, председател  на фондация „Инициатива за финансова грамотност“ . Много е важно за децата да придобият трудови навици още в най-ранна детска възраст, а не да очакват, че всяко тяхно желание ще бъде задоволено, без те да положат каквито и да било усилия, споделя Вартоник.

Според нея родителите познават най-добре децата си и могат да преценят дали малчуганът е с „широки пръсти“ или е пестелив по природа и да се опитат да възпитат детето си да разходва умерено и разумно парите, които му се полагат. Вартоник е категорична, че е добре децата да разполагат със свой собствен бюджет, който да се научат да разпределят през месеца или седмицата в зависимост от това кога получават парите си.

Родителите да не забравят да купят на децата си подарък касичка, препоръчва финансистът Тихомир Тошев. Още от най-ранна възраст този атрибут трябва да присъства в обкръжението на детето, като му се обясни защо е важно да се спестява , категоричен е той.  По думите му децата винаги искат всичко, но родителите не просто трябва да отказват на желанията им, а и да им обяснят защо те са неизпълними и какво отражение има върху семейния бюджет всеки един неоправдан или прекалено голям разход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
Kildirim_Bei
преди 7 години
Прав си Ванката89 :)Децата трябва да научат отрано, че не са важни разходите - важни са приходите. Но-о-о... и друго важно нещо трябва да научат: за да получиш, трябва да дадеш. Тва е по-големия проблем в повечето случаи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Еб***ти глупостите, еб***ти новината на първа страница на икономическа медия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
lozkhris
преди 7 години
Децата трябва да се учат на добро възпитание и на родолюбие. Освен това до навлизане в пълнолетие трябва да са много добре образовани. На финансови операции ще се научат така или иначе, животът не е замръзнал в 12 век...Спестовността, разбира се, е прекрасно нещо, но богатство не се прави със стискане, а с печелене на пари. Когато с умни, стабилни и добре образовани, те ще се научат да правят пари. Другото е ала-бала....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
На кого го даваш този съвет!? Щото тези които съветваш едва ли имат време да ни четат "глупостите" тук! :))) ===Хората уринират по себе си, защото не им е позволено да използват тоалетната, каза Педро, бивш служител в компанията Tyson, предава Telegraf .rs . На базата на доклад на САЩ на Oxfam, работниците в заводите имат една почивка от половин час, която не е достатъчна за всички нужди. Постоянно са под натиск да работят по-бързо и по-интензивно и често се случва и да уринират по себе си, защото не стигат да отидат до тоалетна.Работата е малко платена, и всеки работник получава по-малко от 10 долара на час... "==След като си прочел гореспоменатия челен опит даван от държавата идеал, ми пиши, кога да отделят време за да учат децата си!? ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
vankata89
преди 7 години
Аз мога да ви дам по - добър съвет учете децата как да изкарват пари. Ако работиш на минамалната заплата не можеш разходите да си платиш ка ли му да спестяваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
Накратко: Хубаво ги вижте тези които са в парламента, има там и много без образование! Целта е всички останали да са по неграмотни и от тях! Така че...олекотяване-то" на образованието ще продължава. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
Ноам Чомски, по повод какво представлява манипулацията на висшата класа и контрола над масите. :"Ниското ниво на образованието гарантира успех за властимащите. Това е най- често използваният метод, тъй като той гарантира възможност за манипулация на редица поколения в далечно бъдеще. Реформи в образованието, които да олекотят или напротив да направят децата по- успешни са сред често срещаните механизми. Липса на контрол и корупция в сферата на образованието са желани явления, които държат нисшите класи в неведение и невъзможност да разбират реалната обстановка."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
Благой
преди 7 години
Банковата система ще рухне, ако всички имат финасова култура :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
VIK88
преди 7 години
Учете ги да стрелят с оръжие,защото идват тежки времена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още