IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четвърто изложение събира българските изобретатели в София

Събитието решава един от основните проблеми пред съсловието - липсата на организираност на изобретателите

10:58 | 17.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Четвърто изложение събира българските изобретатели в София

За четвърта поредна година изобретатели, селекционери, дизайнери, изследователи, научни работници, предприемачи, индустриалци и патентни специалисти ще си дадат среща в София в рамките на организираното от съюза на изобретателите в България изложение „Изобретения, технологии, иновации ” ИТИ’2012”. То ще се проведе между 8 и 10 ноември 2012 г. в Голямата мраморна зала на Руския културно-информационен център, обявиха организаторите.

"Целта на събитието е да се превърне в среща на изобретатели, селекционери, дизайнери, изследователи, всички те насочили усилията си към развитие и просперитет на своята дейност на основата на иновациите и ефективното използване на индустриалната собственост“, поясни за Investor.bg инж. Марио Христов, председател на Съюза на изобретателите в България.

Един от проблемите в тази сфера в България е, че в действителност има изобретатели, но те не са организирани. Около 66% от изобретателите, които заявяват закрила на разработките си, са физически лица - хора извън научните институти, които са стигнали до някакво ново решение. Това е и една от причините да се провежда това изложение.

По думите на Христов то ще се превърне и в състезание на изобретатели, новатори и селекционери, пазар на изобретения и нови сортове растения, във възможност за излагане на нови интелектуални решения, водещи до повишаване конкурентоспособността на икономиката.

"Две трети от тежестта при оценяване на новите решения като изобретение, селекция, идея, разработка и т.н. ще бъдат критерии, като вложения творческия замисъл, техническата осъществимост при разработването на новото решение, елегантността му– дали е с възможност за дезайнерски надграждания и потенциала на новото решение да бъде  успешно реализирано на пазара. Начинът и подходът при  представянето на новите решения от страна на техните автори също е много важен. За това е и предвидено и този показател да се взима под внимание, когато се оценяват експонатите", поясни критериите за състезателната част инж. Христов.

Целта на изложението е да се установят контакти между изобретатели и предприемачи (бизнес ангели, иновационни посредници и др.) и да се въведат в употреба новите решения и идеи.

"Събитието трябва да подобри иновативната среда, да привлече вниманието на обществеността към изобретателската, новаторската, селекционерската и предприемаческата дейности, да се възбуди интерес към иновации от страна на българския бизнес, да се възпитават младите хора в дух на иновативност и да се повиши нивото на презентационна способност на носителите на нови идеи и решения“, обясняват организаторите.

Тази година се очаква в събитието, участието в което е напълно безплатно за изложителите, да се включат 30-50 изобретателя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още