IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво представлява "Моделът на Сорос"

Проучването на популярни инвестиционни идеи е ключът всеки сам да изгради собствен маниер на търгуване

11:54 | 05.01.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Милиардерът описва инвестиционните си стратегии в книгата&nbsp;&quot;Новата парадигма на финансовите пазари&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Милиардерът описва инвестиционните си стратегии в книгата "Новата парадигма на финансовите пазари". Снимка: Ройтерс

Кои са петте ключови техники, на които се базира инвестиционният подход на Джордж Сорос?

1. Рефлексивната теория – крайъгълният камък на инвестиционната стратегия на Сорос. Това е уникален метод, който оценява качеството на активите, разчитайки на обратната връзка на пазарите. Милиардерът използва теорията, за да предвиди балоните и другите възможности или предизвикателства, които предлагат борсите.

2. Прилагане на научния метод – Сорос основава пазарните си отигравания на научния метод. Той създава стратегия, която да следи какви ще са тенденциите на финансовите пазари въз основа на текущите данни. В началото финансистът изпробва теорията си с по-малко средства, след което разширява инвестициите си, ако идеята отчете положителни резултати.

3. Физически признаци – милиардерът се вслушва в собственото си тяло при вземането на инвестиционни решения. Безобидни за някои трейдъри сигнали, като главоболие или болки в гърба, се оказват достатъчни за него, за да се откаже от инвестиционни намерения.

4. Комбинацията между политическата прозорливост и инвестиционен нюх – на 16 септември 1992 г. Джордж Сорос направи огромен залог срещу решението на Английската централна банка (АЦБ) да повиши лихвените нива. Милиардерът отвори къса позиция в британски лири на стойност 10 млрд. щатски долара. Ходът му осигури печалба от 1 млрд. долара

5. Консолидиране и преосмисляне – Сорос използва шепа съветници, които вземат големите инвестиционни решения. След като се посъветва с екипа си от анализатори, той преглежда детайлно всеки един елемент на стратегията си. По думите му отнема доста време "да се чете и премисля" преди да се предприеме даден ход.

Могат ли инвеститорите да се научат да прилагат "Модела на Сорос"?

Могат ли обикновените хора да се научат да инвестират като Джордж Сорос? Това изисква кураж и самочувствие – две качества, които милиардерът притежава в изобилие. В момента, в който Сорос си науми нещо, колкото и неочаквано да е то за околните, той не се свени да заложи колосални суми. И често печели именно от това.

Най-големият страх на инвеститорите да се осланят на методите на Сорос идва от притеснението да се поема риск. Една от любимите максими на Сорос гласи: "За да бъдеш в играта, трябва да издържаш на болка". За обикновените инвеститори това означава избиране на правилния брокер и предприемане на подхода "проба и грешка".

Важно е да се отбележи, че както всички пазарни участници, така и Джордж Сорос е имал лоши дни. На 14 март 2008 г. той закупи голям дял от Bear Stearns, отделяйки по 54 долара на акция. Само ден по-късно легендарният инвестиционният посредник бе продаден на JP Morgan за 2 долара на акция. Детайлите около сделката той описва в книгата си "Новата парадигма на финансовите пазари".

За по-голямата част от пазарните участници стремежът да достигнат инвестиционния портфейл на Джордж Сорос ще остане една химера. Въпреки това всеки може да научи много от търпението, дисциплината и анализа, които прави милиардерът в хода на търгуването си. Проучването на инвестиционни идеи, колкото и налудничави и рисковани да изглеждат те, е един от най-лесните начини всеки сам да изгради своя собствен маниер на търгуване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
avramcho
преди 10 години
Какво представлява "Моделът на Сорос"=================================== "Моделът на Сорос" представлява нещо особено за онези които вярват в чудеса ;)за останалите 2 % - просто капитализъм в най-чист вид ........Диалектика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
avramcho
преди 10 години
Какво представлява "Моделът на Сорос"=================================== "Моделът на Сорос" представлява нещо особено за онези които вярват в чудеса ;)за останалите 2 % - просто капитализъм в най-чист вид ........Диалектика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 10
realista
преди 10 години
По пътя на превръщането си в мултимилиардер Джордж Сорос основава през 1984 г. фондация "Отворено общество" благотворителна организация, която "изгражда ярки и толерантни общества". Чрез нея той се стреми да "укрепи върховенството на закона, зачитането на правата на човека, малцинствата, както и разнообразието от мнения и демократично избраните правителства".С други думи спомага за моралния упадък и развращаването на човечеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още