IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво могат да научат мениджърите от Грета Тунберг?

В съзнанието на много надзорни съвети екологичният въпрос все още не се възприема правилно

16:32 | 20.12.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Възможности за зелен пазар

Клиентите определят рамката, това се отнася за бизнес клиентите, както и за потребителите. С приложения като ToxFox те използват баркода, за да проверят дали продуктът съдържа замърсители или алергени. Ако е така, приложението веднага формулира протестен мейл до производителя. Потребителите могат да достигнат до компанията с едно кликване. Тази нова пропускливост не се спира дори до отделния член на надзорния съвет.

Това звучи критично за компаниите и техните надзорни съвети, но също така предлага възможности. Очаква се пазарът на зелени технологии да нарасне от 3,2 на 5,9 трилиона евро в световен мащаб до 2025 г., а през 2018 г. увеличението в Германия вече е с 8,8 процента. Редица области, като енергийната ефективност, екологично чистата енергия, устойчивото управление на водите, суровинната и материалната ефективност се утвърдиха като двигатели на растежа. Има и напълно нови проекти, като биоразградимата микропластика например.

Някои европейски компании отдавна са разширили продажбите си с т. нар. Greentech. В управителния съвет на Philips намриер се съсредоточиха върху енергийно ефективното осветление и успяха да увеличат продажбите там с фактор 5 до над пет милиарда евро между 2002 и 2007 г. В Siemens се фокусираха върху Greentech и увеличиха продажбите от 19 млрд. на 33 млрд. евро за пет години.

Увеличаването на приходите и печалбите не е достатъчно, ако поставите фокуса върху хората: Във Philips се разработваха печки без дим и слънчева LED светлина, вкарвайки свеж въздух и и вечерна светлина в най-простите колиби на хората в Индия и Африка. А в Siemens последователно следват мотото за използване на потенциала на съществуващите технологии, защото това в крайна сметка ще реши две трети от проблема с въглеродния двуокис в света.

Всеки надзорен съвет трябва да подчертае този положителен ефект, ако изпълнява своята законова контролна функция и настоява за устойчивост. В допълнение към надзора обаче е бордът на директорите. И той също трябва да изпълнява тази втора функция за устойчивостта.

В случая с Дизелгейт чисто законово надзорният съвет не може да бъде винен. Това обаче не е достатъчно за обществото, неговите акционери и други заинтересовани страни, тъй като очевидно неправилното поведение на ръководството се основава на неправилна ценностна система.

Правилните въпроси и отговори

Най-добрите надзорни съвети днес се считат за спаринг партньори и предлагат контрол, както и консултации. При дигиталните и екологични катаклизми подобно развитие не може да доведе до успех. Надзорните съвети трябва да поставят под въпрос стратегията и да внесат нови аспекти, особено устойчивостта. Опитът показва, че често е достатъчно да задавате правилните въпроси.

Здраво вкоренена във фирмата ли е устойчивостта? Как компанията съгласува икономията, екологията и социалната отговорност? Един добър надзорен съвет няма да бъде заблуден с обикновени задължителни упражнения. Той не се интересува от необходимостта да отметне дълъг въпросник за т. нар. ESG в един сложен бюрократичен процес. Той ще изисква устойчивостта да бъде неразделна част от ДНК на компанията.

Има ли матрица на материалността, която също да се обсъжда в борда? Анализират ли се околната среда, компаниите и очакванията на заинтересованите страни по отношение на възможностите и рисковете? А има ли каталог от мерки за минимизиране на риска в световните вериги на доставки? 17-те цели за устойчиво развитие на Организацията на обединените нации са добра основа за този анализ.

Устойчивостта конкурентно предимство ли е в стратегията? Възможностите на зеления пазар и конкурентните предимства част ли са от корпоративната стратегия? Какви иновативни технологии и решения предлага компанията? Компанията за минерални масла и природен газ Total, например, също изгражда зелен сектор със слънчеви технологии и съхранение на електроенергия. Кои ясни цели (например продажби на Greentech), кои структури и процеси поддържат тези нови бизнес области?

Прилагат ли се и дългосрочни критерии за решение, за да се хармонизират икономията, екологията и социалната отговорност? Siemens, например, напусна бизнес областта на слънчевата енергия, когато тя вече нямаше икономически смисъл в дългосрочен план. Когато взема стратегически решения, надзорният съвет често има по-ясен поглед върху дългосрочния период от време, отколкото мениджмънта.

Действа ли самото висше ръководство като модел за подражание? Членовете на надзорния съвет, които са компетентни и имат опит в устойчивостта, знаят как да измерват собствения си въглероден отпечатък с обикновено приложение и как да го намалят чрез мерки за компенсация.

Да, надзорните съвети могат и трябва да се учат от Грета Тунберг, твърди Барбара Кукс.

Проблемът с емисиите на въглеродния диоксид не търпи отлагане. Сега трябва да действаме. Надзорните съвети трябва да приемат темата сериозно и да ѝ придадат голямо значение. Защото, както Молиер написа преди много години, ние не носим отговорност само за това, което правим, но и за това, което не правим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Апропо - планетата - поне за целите на биологичният живот - няма нужда нито от петролът, нито от газът, нито от металите с най-разнообразно предназначение, скрити в недрата и. Нужда имаме само ние - хората. Затова ще изровим всичко, което ни трябва, освен ако не искаме да живеем природосъобразно в пещерите и по дърветата. Въпросът е да го изровим и използваме така, че да ограничим нанесените щети до минимум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
И грета нямаше да могат да я търсят в Гуглето - ако ония - с лошия петрол и гадните въглища - не създаваха нужните устройства и нужната енергия - за да има електронни джаджи и ток с които те да работят. Нито пък зелените иди0ти щяха да съществуват, ако богатите държави нямаше откъде да крадат пари, за да ги спонсорират...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Още от самото начало на статията ме развеселихте, та я дочетох с усмивка и почти загубих желанието си за критика. Ползвали сме ресурсите на 1.7 земи. Остава да разкриете тайната и да посочите къде се намира тая резервна планета от която всяка година крадем ресурси от август нататък. След една вчера публикувана статия започнах да си мисля, че ви идва акъла, ама явно съм се заблудил. Пинокиов е прав - а индиректно и Бидонът със зелье - зелената истерия служи само за генериране на печалби, базирани на ограбването на ония - лошите и неекологичните, благодарение на които голяма част от хората живеят в един по-богат, по-добър и по-успешен свят, без да познават глад и недоимък. Затова и грета врещи тук - защото там където се горят здраво въглища и ***, където е голямото замърсяване, където ресурсите се пилеят неефективно - ако се разкрещи: най-малкото ще я набият. Та не разбрах мениджърите какво могат да научат от това? - Че може да си пълен невежа и дори луд, важното е да крещиш като обезумял, за да те чуят - ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 4 години
:):) кво е общото между Грета и топ мениджъра ?И двамата нищо не работят, но целия свят ги знае и освен да говорят, от нищо друго не разбират !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 4
pinoccio
преди 4 години
Зелената енергия и устойчивото развитие могат да бъдат движени само от кауза. Това, че печалбата се е огледала в тях и е впрегнала всичкия си пропаганден ресурс, може да означава само едно - лъжа, лъжа, и пак лъжа. Това "Крадецът вика - дръжте крадеца". Печалбата, която ни докара тези проблеми - на неустойчивото развитие и на световното замърсяване, сега ще ни отървава от тях. Сякаш тия мошеници са от школата на Хегел, каква диалектика само,: "теза - антитеза - синтез". Или казано иначе: "създаване на проблем - даване на решение на проблема - печалба". Вуте мъдро пустосва в кръчмата и нарича школата на Хегел - мошеници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 10
Бидонойл
преди 4 години
Като стана въпрос за дребни душици, ти нямаше ли вече да ми слагаш минуси без да ми четеш мненията? Този вариант напълно ме устройва, придържай се към него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
завистта на дребната душица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 15
Бидонойл
преди 4 години
Това "болно дете" още преди да е навършило 20 години ще е спечелило толкова милиони, колкото двамата копейкаджии и на сън не сте виждали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
какво да научат ?! ...че това болно дете е най цинично използвано от сорросоидната *** ... нищо друго !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
Какво могат да научат мениджърите от Грета Тунберг? Пътят към психясването и оттам към психиатрията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още