IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли да чупим машините, които ни отнемат работните места?

Лудитите не са били прави за много неща, но вероятно заслужават повече от периферна роля в историята, пише професорът по икономика Робърт Скиделски

18:05 | 18.04.14 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Трябва ли да чупим машините, които ни отнемат работните места?

Помислете върху този пасаж: „машините могат да направят населението излишно“. Не би могло да се намери по-мрачна перспектива в икономиката. Ортодоскалните последователи на Рикардо обаче не обръщат внимание на този пасаж, приемайки го за пропуск на техния учител. На дали това наистина е пропуск?

Песимистичният аргумент е следният: Ако машини, които струват по 5 долара на час, могат да произвеждат колкото хората, които струват 10 долара на час, то работодателите имат стимул да заменят хората с машини до момента, в който разходите се изравнят, т.е. докато заплатата на работниците спадне до 5 долара. След като машините стават все по-продуктивни, заплатите все повече се доближават до нулата, правейки населението излишно.

Ситуацията обаче не е била такава. Делът на труда в БВП остава постоянен по време на Индустриалната революция. Песимистичният аргумент игнорира факта, че чрез понижаването на стойността на стоките машините увеличават реалните заплати на работниците, а нарасналата производителност на труда позволява на работодателите (често под натиска на синдикатите) да плащат повече на работниците. Песимистичният аргумент приема и че човекът и машината са близки заместители, но в повечето случай хората могат да правят неща, които машините не могат.

През последните 30 години обаче делът на заплатите в националния доход намалява, което се дължи на това, което професорите от Масачузетския технологичен институт Ерик Бриньолфсон и Андрю МакАфи наричат „втора машинна епоха“. Компютърните технологии проникнаха дълбоко в сектора на услугите, отнемайки работни места, за които до момента човешкият фактор се смяташе за незаменим.

В продажбите на дребно, например, Walmart и Amazon са водещи примери за нови технологии, които натискат заплатите на работниците надолу. Тъй като компютърните програми и хората са близки заместители за този вид работа, и имайки предвид нарастващата компютърна мощ, то технически няма пречки работниците да станат излишни в голяма част от сектора на услугите.

Все още обаче ще има дейности, които изискват човешки умения, които могат да бъдат усъвършенствани. Но като цяло е вярно, че колкото повече неща правят компютрите, толкова по-малко неща има нужда да правят хората. Перспективата за ограничаване на труда обаче трябва да ни изпълва с надежда, а не с лошо предчувствие, макар че в нашето общество все още няма механизми за превръщане на излишния труд в свободно време.

Това ме връща отново на Лудитите, пише авторът. Те твърдят, че тъй като машините са по-евтини от човешкия труд, тяхното въвеждане ще намали заплатите. Най-разумните от тях обаче са разбирали, че потреблението зависи от реалните заплати и че свиването на реалните доходи е това, което разрушава бизнесите. Преди всичко те са разбирали, че разковничето на проблемите, създадени от машините, не се намира в свободния пазар.

Лудитите не са били прави за много неща, но вероятно заслужават повече от периферна роля в историята, завършва Скиделски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 1 rate down comment 1
бай Промо
преди 9 години
Отн.: ...и много други изпаднали народи (вкл. българският)И защо българският народ е сред изпадналите -защото през последните 25 год. се скапа да се прави на много хитър, умен и интересен. Нещата са прости, ясни и елементарни - да се даде път на бачкането и квалификацията.Селото трябва да бъде оставено да се самоунищожи (както си е тръгнало), и всички тези пенсионери 'дето работят за да вземат и пенсия и заплата или да работят и да вземат само заплата или да си ходят и да вземат само пенсия ... така и така от тях нищо не става -само пречат на прогреса и се занимават с интриги и пед'раска дейност 24/7.А за машините и труда това определено не е вярно. Всяка машина създава нови работни места - механици и електротехници, персонал за експлоатация, за техническа поддръжка и модернизация.Ако една машина е уволнила един тъкач е назначила 5 други специалности.За компютрите да не говорим -през 90те напр. който имаше компютър в BG нямаше как да остане гладен, без работа или без занимание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
Станахме нещо много - де поне един, дето да му се ка, 'баси ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
ама то и на мен:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Е що, лошо ли е?! :)Иначе сериозно - наистина не ми се работи когато виждам, каква голяма част от "работата", която вършим е безсмислена и колко по-ефективно може да бъде всичко. Преди време бях фен на поговорката "залудо работи, залудо не стой", но вече имам доста по-нюансирано отношение към нея и не я намирам за общовалидна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 5
kakala6ka
преди 10 години
рижавите англо *** са полудели и са чупили машини машината мой враг Д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 5
kakala6ka
преди 10 години
рижавите англо *** са полудели и са чупили машини машината мой враг Д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Човек, разбрахме, че не ти се работи. От месеци насам ни го казваш:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 2
Ricco
преди 10 години
Да, да - разбира се, че ще е временно - за следващите (да кажем) 30-40 години :) . След това ще трябва още да се намаля. Евентуално докато стигнем до там, че работата ще е удоволствие и ще се работи само по тази причина. ...Нещо, което програмистите вече почти са го постигнали :)) . Май само за тях има виц, който гласи "Чудя се защо ми плащат за тази работа след като бих я вършил и безплатно".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 3
MZ/X
преди 10 години
"А не е ли по-добре вместо да измисляме излишна работа за "излишните" непроизвеждащи 75% от населението да направим работния ден 4 часов и така да вдигнем процента на произвеждащите двойно??"------Проблемът е, че ще имаш двама безработни продавача и евентуално свободно място за програмист на роботи. С намаляване на работното време може да решиш проблема временно, но като цяло там където намаляват работните места намалението ще стигне до нула работни места...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 3
Ricco
преди 10 години
Прав си за егоизма, но пък изглежда ние сами и съзнателно си го правим. Вземи например истерията с криенето на лични данни. Аз не мога да разбера как сме живяли до преди 10 години, когато ЕГН-тата ни не бяха едва ли не държавна тайна?! Или домашните телефони - спомням си даже по едно време беше престижно да те има в телефонния указател и хората да могат да те намерят. Сега сме обърнали това на страховита тайна, която даже се пази и със закон. Като че ли ако някой знае кога сме родени или какъв е домашния ни телефон и ще стане някакъв потоп. Някой ни кара да се крием един от друг и така създава впечатление, че останалите само чакат и дебнат да ни хванат за някоя лична данна и веднага ще ни разкъсат на парчета. Е как да не си егоист при това положение?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още