IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли да чупим машините, които ни отнемат работните места?

Лудитите не са били прави за много неща, но вероятно заслужават повече от периферна роля в историята, пише професорът по икономика Робърт Скиделски

18:05 | 18.04.14 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Трябва ли да чупим машините, които ни отнемат работните места?

Помислете върху този пасаж: „машините могат да направят населението излишно“. Не би могло да се намери по-мрачна перспектива в икономиката. Ортодоскалните последователи на Рикардо обаче не обръщат внимание на този пасаж, приемайки го за пропуск на техния учител. На дали това наистина е пропуск?

Песимистичният аргумент е следният: Ако машини, които струват по 5 долара на час, могат да произвеждат колкото хората, които струват 10 долара на час, то работодателите имат стимул да заменят хората с машини до момента, в който разходите се изравнят, т.е. докато заплатата на работниците спадне до 5 долара. След като машините стават все по-продуктивни, заплатите все повече се доближават до нулата, правейки населението излишно.

Ситуацията обаче не е била такава. Делът на труда в БВП остава постоянен по време на Индустриалната революция. Песимистичният аргумент игнорира факта, че чрез понижаването на стойността на стоките машините увеличават реалните заплати на работниците, а нарасналата производителност на труда позволява на работодателите (често под натиска на синдикатите) да плащат повече на работниците. Песимистичният аргумент приема и че човекът и машината са близки заместители, но в повечето случай хората могат да правят неща, които машините не могат.

През последните 30 години обаче делът на заплатите в националния доход намалява, което се дължи на това, което професорите от Масачузетския технологичен институт Ерик Бриньолфсон и Андрю МакАфи наричат „втора машинна епоха“. Компютърните технологии проникнаха дълбоко в сектора на услугите, отнемайки работни места, за които до момента човешкият фактор се смяташе за незаменим.

В продажбите на дребно, например, Walmart и Amazon са водещи примери за нови технологии, които натискат заплатите на работниците надолу. Тъй като компютърните програми и хората са близки заместители за този вид работа, и имайки предвид нарастващата компютърна мощ, то технически няма пречки работниците да станат излишни в голяма част от сектора на услугите.

Все още обаче ще има дейности, които изискват човешки умения, които могат да бъдат усъвършенствани. Но като цяло е вярно, че колкото повече неща правят компютрите, толкова по-малко неща има нужда да правят хората. Перспективата за ограничаване на труда обаче трябва да ни изпълва с надежда, а не с лошо предчувствие, макар че в нашето общество все още няма механизми за превръщане на излишния труд в свободно време.

Това ме връща отново на Лудитите, пише авторът. Те твърдят, че тъй като машините са по-евтини от човешкия труд, тяхното въвеждане ще намали заплатите. Най-разумните от тях обаче са разбирали, че потреблението зависи от реалните заплати и че свиването на реалните доходи е това, което разрушава бизнесите. Преди всичко те са разбирали, че разковничето на проблемите, създадени от машините, не се намира в свободния пазар.

Лудитите не са били прави за много неща, но вероятно заслужават повече от периферна роля в историята, завършва Скиделски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 9
LuckyYou
преди 10 години
Всичко това е ок, но тук не се смята една нова теза, която рано или късно ще се осъществи - машините ще станат толкова по-евтини в заместването на обикновения работник, че той ще стане напълно излишен. Това не е невъзможно - то е неизбежно! И тъй като пазарната икономика цели точно това - максимална печалба, то нещата си идват на мястото. Безработицата в дългосрочен план няма да намалява - тя ще расте! Защо? Защото все повече и повече хора излизат от пазара на труда, просто защото са ненужни - недостатъчно образовани, за да работят работа, която не могат да работят машините. И това ще продължи като тенденция, няма да спре. Единственото спасение, е егоистично да погледнете на себе си и да започнете да се състезавате с другия, ако искате да оцелеете! По-богати, по-образовани, собственици на компании, твърде големи, за да фалират (компании, които са конкурентно способни и ще могат да си позволят да си купят машини). Нагаждайте се, добре дошли в Капитализма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
Novakat
преди 10 години
Като прочетох статията и се сетих за един мохабет който ми го казха преди много години: "Не може всички хора да са милионери, кой ще мете?", тогава зададох въпроса, ами когато машините/роботите почнат да метат ... какво правим тогава ??? За съжаление ми отговориха, с неприемливо на този етап решение > здраво намаляване на населението :( :( :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
nikolay.i.nikolov.5
преди 10 години
Хаха, ми то в България няма инженери, учени, тъй че да сме спокойни, такова нещо като прогрес/развитие няма -> ще има работни места за братята, сиреч ромите да метат улиците (само в България го има това), да сме спокойни. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 11
abdul
преди 10 години
Не само машините, де що има инженер, учен, прогресивен човек - всичко трябва да се избеси ! Как може прогрес, промяна - това са соросоидски работи, против човека са ! ... Идеология и ред, тУй то !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още