IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото рязко надолу, рисковата премия на Испания и Португалия – нагоре

Единната валута се смъкна до двумесечен минимум спрямо долара на фона на страховете, че още страни от еврозоната ще последват Гърция и Ирландия

22:01 | 29.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото рязко надолу, рисковата премия на Испания и Португалия – нагоре

Еврото поевтиня силно днес, макар вчера финансовите министри от еврозоната да постигнаха споразумение за кредитиране на Ирландия. Това се случва заради спекулациите, че след ирландското правителство за помощ ще помолят и властите в Испания и Португалия, пише MarketWatch.

Днес еврото отстъпи с 1,27 на сто спрямо долара, падайки до 1,3114 EUR/USD. Това е най-ниското ниво на единната валута от 21 септември насам.

Спрямо японската йена и британския паунд еврото загуби по 0,9 на сто в днешната търговия. Доларовият индекс пък се повиши с 0,6 на сто до 80,84 пункта.

На фона на отстъплението на еврото цената на суаповете за защита от фалит на Португалия и Испания достигна рекордни нива. Петгодишните суапове на Испания поскъпнаха с 25 базисни пункта до 350 базисни пункта. Суаповете на Португалия пък достигнаха 545 базисни пункта, след като в петък се търгуваха при 502 базисни пункта.

Това означава, че за защита на позиция от 10 млн. долара в испански правителствени облигации трябва да се плати премия от 350 хил. долара. За защита на същата позиция в португалски дълг пък трябва да се заделят допълнително 545 хил. долара.

Слабостта на еврото предизвика силен ръст в цената на петрола, който постигна най-силното си представяне за последните две седмици. Черното злато добави над 2 на сто към цената си на борсата в Ню Йорк, напредвайки до 85,73 долар за барел. Това е най-високото ниво на котировките от 11 ноември насам.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още