IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите очаквания за Германия се подобряват

Ниските реални лихвени проценти подкрепят търсенето на оборудване и инвестициите в Германия, коментират от ZEW

12:54 | 18.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическите очаквания за Германия се подобряват

Оценките на финансовите анализатори в Германия за развитието на най-голямата икономика в Европа се подобриха в началото на 2010 година, след като инвестициите в страната и индустриалното производство набраха значителна скорост.

Това показа последното проучване на Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW), който се допитва всеки месец до германски инвеститори и финансови анализатори. На базата на техните оценки се изготвя индексът на икономическото доверие на ZEW, който е сред най-важните ориентири за развитието на германската икономика през следващите месеци.

През януари стойността му нараства повече от очакваното с 11,1 пункта до 15,4 пункта, достигайки най-високото си ниво за последните шест месеца. Средните прогнози на анализатори бяха за повишение до 6,5 пункта.

Очакванията на професионалните инвеститори за развитието на икономиката са добър ориентир, защото те са добре информирани за състоянието й поради естеството на своята работа. Стойността на индекса на института обаче остава много под средното си ниво в дългосрочен план от 26,8 пункта.

Другият индекс на ZEW, който следи оценката на инвеститорите за сегашната икономическа ситуация в Германия, остава почти без промяна. Той се повишава незначително с 0,2 пункта до 82,8 пункта през януари.

Според д-р Волфганг Франц, който е председател на института ZEW, сегашните ниски нива на реалните лихвени проценти подкрепят търсенето на оборудване и инвестициите в Германия. Той посочва още, че повишената сигурност на пазара на труда стимулира потреблението на домакинствата, което е важно за балансирането на немската икономика, която зависи твърде много от износа.

В края на миналата година броят на безработните лица в страната падна до най-ниското си ниво за последните 18 години.

Немската икономика отчете седми пореден ръст на тримесечна база през третото тримесечие, но намали значително темповете си на растеж в сравнение с рекордното второ тримесечие.

Данните на ZEW показаха още, че индексът на икономическите очаквания за еврозоната се увеличава с 9,9 пункта през януари до 25,4 пункта, а този за настоящата бизнес среда се понижава с 1,5 пункта до -6,1 пункта.

Еврото напредва с 0,6% срещу долара след силните данни за икономическото доверие в Германия. Към 12:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3382 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още