IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският юан стигна 17-годишен връх след вдигането на лихвата

Очакванията на анализаторите са валутата на Китай да продължи да увеличава стойността си

11:08 | 09.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Китайският юан стигна 17-годишен връх след вдигането на лихвата

След изненадващото решение на централната банка на Китай да вдигне основните лихвени проценти в страната китайската валута поскъпна до 17-годишен връх спрямо американския долар, съобщава MarketWatch.

В първия ден след едноседмичната ваканция за посрещане на новата година по Лунния календар в Китай централната банка обяви референтен курс от 6,5850 юана за долар, което е под предишния фиксинг от 6,5860 юана за долар.

На валутния пазар в Шанхай доларът е достигнал курс от 6,5824 юана за един долар, което е ръст от 0,2 на сто спрямо 1 февруари, когато бе последният ден за търговия преди празниците, пише Bloomberg.

Според анализатори вдигането на лихвения процент и повишаването на референтния курс отразяват координираната политика на китайската централна банка по противодействие на инфлацията.

От юни досега китайският юан е поскъпнал с 3,7 на сто спрямо долара. Тогава бе сложен край на запазения в продължение на две години фиксиран курс на китайската валута към американския долар.

Въпреки вчерашното увеличение на лихвения процент, основната лихва в страната от 3 на сто остава доста под лихвените проценти в другите водещи страни от развиващия се свят. Лихвеният процент в Бразилия например е 11,25 на сто, в Индия лихвата е 6,5 на сто, а в Русия – 7,75 на сто.

Според анализатори, цитирани от Bloomberg, до края на годината китайският юан ще поскъпне с 4,5 на сто. В същото време за индийската рупия се очаква ръст от 3,3 на сто, а за валутите на Бразилия и Русия се очаква поевтиняване от съответно 1,8 и 3,8 на сто. 

Всичко за валутната война, която се води от големите държави, може да прочетете тук. Повече за валутната политика на Китай може да намерите в специалната секция на Investor.bg Валутна политика на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още