IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отново изненадващо повиши лихвения процент

Въпреки почивните дни централната банка предприе второ повишение на лихвата в рамките на месец

14:22 | 08.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Китай отново изненадващо повиши лихвения процент

Китай обяви изненадващо решение за увеличение на лихвения процент в страната, което е втори подобен ход в рамките само на месец, пише Ройтерс. По-впечатляващ е моментът, в който идва това решение – последният почивен ден от ваканцията по случай посрещането на новата година по Лунния календар.

Инвеститорите очакваха това решение, но не толкова скоро след предишното повишение на лихвения процент в страната.

Основната лихва по едногодишните депозити ще бъде вдигната с четвърт процентен пункт до 3%, докато едногодишните кредити при централната банка ще са с лихва 6,06%, или също с 0,25 процентни пункта повече.

Промяната влиза в сила от утре, 9 февруари, когато е и първият работен ден след празниците.

Повишаването на основния лихвен процент е трето от октомври насам, като тогава централната банка обяви, че заради инфлационния натиск започва кампания по затягане на монетарната политика.

През декември инфлацията в Китай достигна най-високия си темп за последните близо 2 години, което доведе до увеличаване на задължителните резерви на банките и други средства за ограничаване на кредитирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
marketleverage
преди 13 години
Прегрява ли прегрява китайската икономика, а има още 4 месеца от сегашния QE а са минали само три от началото му... Както каза онзи младок от фед в канзас сити следващия ще е с 40% на месец по-голям от сегашния ако не клекнат от този да оскъпят юана ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още