IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото поевтинява преди срещата на върха на ЕС за дълговата криза

Спекулации, че в Португалия може да се стигне до предсрочни избори и политическа криза, също оказаха натиск върху единната валута

10:16 | 23.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p><span style="font-size: 10pt;">Португалският парламент ще гласува днес предложените от правителството бюджетни съкращения. Снимка: </span><span style="font-size: 10pt;">Sxc.hu</span></p>

Португалският парламент ще гласува днес предложените от правителството бюджетни съкращения. Снимка: Sxc.hu

Еврото прескочи 1,42 долара в началото на седмицата, но губи позиции за втори ден в днешната валутна сесия заради безпокойството, че лидерите на Европейския съюз (ЕС) няма да успеят да намерят трайно решение на кризата с държавните дългове в региона по време на срещата на върха в Брюксел на 24-25 март.

Еврото отстъпва срещу 13 от 16-те най-търгувани валути и заради спекулации, че в Португалия ще се стигне до предсрочни избори и политическа криза, ако в днешното гласуване в парламента на плана на правителството за бюджетни съкращения и ръст премиерът не получи подкрепата на опозицията.

Според публикации в португалската преса това ще усложни икономическите проблеми на страната и ще я принуди да потърси скоро помощ от Европейския фонд за финансова стабилност.

Португалският премиер Жозе Сократеш се опитва да постигне компромис с опозицията относно плана за бюджетните съкращения в страната, но опозицията не му оказва подкрепа на този етап. От JPMorgan оценяват вероятността португалското правителство да падне през тази седмица като висока, пише Bloomberg.

„Европейските страни ще трябва да преструктурират финансите си, което ще намали търсенето и ще отслаби техните икономики”, коментират за Bloomberg икономисти от японския финансов гигант Mizuho Corporate Bank. Това според тях ще оказва натиск върху курса на еврото.

Единната валута поевтинява до 1,4170 долара към 10:51 ч. българско време спрямо курса от 1,4196 долара вчера. Еврото губи 0,2% срещу долара за втори пореден ден.

Лидерите от ЕС остават разделени по въпроса как да се разширят правомощията на Европейския фонд за финансова стабилност да отпуска заеми на задлъжнели страни до пълния ди капацитет от 440 млрд. евро.

В момента фондът може да отпуска заеми до 250 млрд. евро, за да поддържа своя топ кредитен рейтинг. Разширяването на капацитета му ще е основна тема по време на срещата на върха на финансовите министри от ЕС, която започва утре в Брюксел.

В началото на тази седмица те се споразумяха за създаването на нов, постоянен фонд за финансова стабилност в ЕС, който да може да отпуска заеми до 500 млрд. евро след 2013 г.

„По-голям спасителен пакет не е фундаментално решение на дълговите проблеми в региона”, коментират анализаторите от Mizuho Corporate Bank. „Дори и спасителният фонд да се увеличи до 500 млрд. евро няма да има никаква разлика в необходимостта от фискална консолидация."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още