IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услугите в еврозоната забавя ръста си

Разликата в растежа между ядрото и периферията предизвиква все повече опасения

15:50 | 03.06.11 г.
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Ръстът в сектора на услугите в еврозоната се забави леко през май, докато бизнес доверието падна до най-ниските си нива за година и половина, показва изследване на института Markit, цитирано от BBC.

Следеният внимателно от анализаторите индекс на активността в сектора на услугите - PMI Services падна от 56,7 пункта през април до 56,0 през май, като показател над 50 означава ръст. Въпреки това нивото на създаване на нови работни места леко се е увеличило, твърдят от Markit.

Франция и Германия продължават да водят дългосрочното възстановяване в сектора, докато в Италия, Испания и Ирландия се наблюдава ограничен растеж, се посочва в документа.

Франция записва „несравнимо най-силното“ нарастване на бизнес активността, като нивото на ръст е съвсем малко по-слабо от това показателя за април, представляващо 10-годишен връх. Германия също съобщава за „силен“ ръст.

Но извън тези две икономики „трендът е много по-слаб“, обявиха от Markit.

Бизнес очакванията за активността за година напред също спаднаха до най-ниските си нива от ноември 2009 г. Това се отрази в по-малко новосъздавани компании и опасения за по-всеобхватно икономическо възстановяване.

Спадът в доверието означава, че нивото на ръст в сектора на услугите вероятно ще продължи да намалява през следващите няколко месеца, твърдят от Markit. “Следователно първото тримесечие може да бъде задоволително добро в сравнение с това, което се очертава през годината“, казва Крис Уилямсън, старши икономист в изследователския екип.

„Несъразмерността в ръста между ядрото и периферията представлява нарастващо опасение, тъй като строгите мерки за борба с дефицитите поразяват вътрешното търсене в смазаната от дълговете периферия, оставяйки доставчиците на услуги частично беззащитни", добави той.

Експертът обаче смята, че въпреки забавянето секторът на услугите в еврозоната остава „силен“ и би трябвало да даде „значителен принос“ за общия икономически растеж през настоящото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още